Etusivu > Ajankohtaista > Remontti-ilmoitusten käsittelyn ja remonttien valvonnan kustannuksista vastaa osakas

Remontti-ilmoitusten käsittelyn ja remonttien valvonnan kustannuksista vastaa osakas

Tiedote 12.11.2010

Osakkaan on ilmoitettava huoneistossa tehtävästä remontista hallitukselle tai isännöintiyritykselle. Ilmoituksen perusteella pitää pystyä arvioimaan, tehdäänkö työ hyvän rakentamistavan mukaan. - Mitä huolellisemmin ilmoituksen tekee, sitä vähemmän aikaa sen käsittelyyn kuluu ja sitä nopeammin osakas saa aloitusluvan remontilleen, korostaa Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

Isännöitsijöiden kokemuksen mukaan ilmoituksissa on paljon puutteita ja niihin joudutaan pyytämään selvennyksiä. - Jos ilmoituksia joudutaan täydentämään ja selvittelemään, niiden käsittelyajat ja -kulut lisääntyvät. Selvittelykulut laskutetaan osakkaalta usein tuntihinnalla, Furuhjelm kertoo. Laskutusperusteista tulee aina sopia yhtiön ja isännöintiyrityksen välillä.

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan huoneistoremonteista aiheutuvat kulut peritään remonttia teettävältä osakkaalta. Tämä koskee myös ilmoitusten käsittelyä ja remonttien valvontaa.

Taloyhtiö valitsee, miten ilmoitukset käsitellään. Tavallisimmin hallitus ostaa palvelun isännöintiyritykseltä. Taloyhtiölle voi jäädä vain remonttirekisterin perustamisesta ja ylläpidosta aiheutuvat kulut, kuten rekisteriohjelmiston hankinta ja ohjelmistopäivitys. Kaikki ilmoituksen varsinaiset käsittelykulut maksaa osakas.

Isännöintiliitto korostaa, että remonttien ilmoittaminen ja valvonta on osakkaiden etu. Kun remontit tehdään kunnolla, ennaltaehkäistään riitoja ja ongelmia.

Valvojan valitsee yhtiö, osakas maksaa

Yhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa huoneistoissa tehtäviä remontteja. Lain mukaan yhtiö valitsee, mistä valvonta hankitaan. Taloyhtiön hallituksen tulee varmistaa, että valvonnan hinta on kilpailukykyinen eli valvonnasta on pyydetty useampia tarjouksia.

Erityisen huolellisesti on valvottava sellaiset remontit, joista voi aiheutua haittaa tai vahinkoa. Tällaisia ovat esimerkiksi kosteiden tilojen korjaukset.

Valvonnan tarve on kuitenkin ratkaistava tapauskohtaisesti. - Pienissä remonteissa yhtiön ei välttämättä tarvitse lähettää valvojaa, jos remontti-ilmoituksesta ilmenee, että osakas hoitaa remontin täydellisesti määräysten mukaan, Furuhjelm painottaa.

Valvonnan kustannusten tulee olla kohtuullisia, mikä tarkoittaa sitä, että valvonnan laajuus tulee olla oikeassa suhteessa valvontatarpeeseen. Liikaa ei saa valvoa eli turhia tarkastuskäyntejä ei saa määrätä. Kylpyhuoneremontissa tarvitaan useita tarkastuskäyntejä, mutta parketin asennuksessa yksi tarkastuskäynti voi riittää.

Pienessä remontissa valvonnan osuus remontin kustannuksista voi olla suuri. - Kohtuullisuus ei tarkoita sitä, että valvonnan kustannus on jokin tietty osuus remonttikustannuksista, Furuhjelm muistuttaa.

Esimerkkejä valvontatarpeesta

Keittiöremontti, jossa uusitaan myös tiskiallas ja hanat, tarvitaan yleensä kolme valvontakäyntiä:

  1. Aloituskatselmus (lähtötilanne)
  2. Purkukatselmus (kun purettu nähdään rakenteet, voidaan mitata kosteudet jne.)
  3. Loppukatselmus

Täydellinen kylpyhuoneremontti, tarvitaan yleensä vähintään 5 valvontakäyntiä

  1. Aloituskatselmus (varmistetaan että ilmoituksen tiedot ovat asianmukaiset)
  2. Purkukatselmus (kun purettu tehdään kosteusmittaus)
  3. Lattian kallistukset tarkistetaan
  4. Vedeneristyskatselmukset (vedeneristys tarkistetaan 1-2 eri kerralla: ensin vesieristetään seinät ja laatoitetaan ne alinta riviä lukuun ottamatta, vasta sitten vesieristetään lattia)
  5. Loppukatselmus

Lisätiedot

Isännöintiliitto, lakimies Marina Furuhjelm, puh. 050 5975 976

Isännöinnin tiedottajaverkoston jäsenet eri puolilla maata.

Ks. myös aiemmat tiedotteet

2.11.2010 Remontti-ilmoitus kannattaa tehdä kuukautta ennen remontin aloitusta

4.11. 2010 Ilmoita näistä remonteista

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana 300 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi

Julkaistu: 12.11.2010 10:05