Etusivu > Ajankohtaista > Hämeenlinnasta löytyi inspiroivaa taloyhtiön yhteistoimintaa

Hämeenlinnasta löytyi inspiroivaa taloyhtiön yhteistoimintaa

Tiedote 8.12.2010

Taloyhtiön toimivat yhteistilat -ideakilpailun voitti hämeenlinnalainen Asunto-osakeyhtiö Katistentie 100. Ideakilpailun järjestivät Leppoisa Lähiömme -tutkimushanke ja Isännöintiliiton julkaisema Kotitalo-lehti.

As Oy Katistentien vanhat tilat on otettu vilkkaaseen käyttöön, jota koordinoi asukasyhdistys. Kilpailuraadin mielestä yhdistyksen perustaminen asukkaiden hyväksi on kekseliäs ja ennakkoluuloton tapa varmistaa yhteistilojen suunnitelmallinen ja säännöllinen käyttö. Vanhat mankeli- ja kuivaushuone sekä pyykkitupa otettiin uusiokäyttöön vähällä uusimisella.

Tällä hetkellä yhdistys toimii senioripainoisesti, mutta sen säännöt antavat mahdollisuuden järjestää toimintaa muillekin asukasryhmille. Toiminnassa on mukana myös ympäristönäkökulma: kirjoja, lehtiä ja soutuvenettäkin kierrätetään ja käytetään yhdessä. Asukasyhdistys tekee vilkasta yhteistyötä kaupungin, läheisen oppilaitoksen ja paikallisten yhdistysten kanssa.

Kilpailuraati arvosti myös sitä, että asukasyhdistys on hienosti löytänyt roolinsa talon sisällä hallituksen, isännöinnin ja huoltoyhtiön kanssa. Asukasyhdistys ei puutu taloyhtiön hallituksen asioihin eikä yritä toimia varjohallituksena. Asukasyhdistyksellä ja taloyhtiön hallituksella on omat tehtävänsä ja paljon yhteistyötä.

Erikoiskunniamaininnat Turkuun, Ouluun ja Helsinkiin

Raati jakoi myös kolme erikoiskunniamainintaa, jotka saivat senioritalo Turussa, pieni asunto-osuuskunta Oulussa ja suuri asunto-osakeyhtiö Helsingissä.

Näitä kolmea yhdisti se, että taloyhtiöillä oli valmiiksi käytössään runsaasti tiloja, jotka on jo alun perin suunniteltu monitoimikäyttöön: kerhohuoneiksi, oleskelupihoiksi ja saunoiksi. Maininnan arvoista on se, että tilat on onnistuttu pitämään aktiivisessa ja suunnitelmallisessa käytössä.

Turun Käsityöläiskadun Senioritalo on poikkeuksellisen aktiivinen vuokrataloyhtiö. Noin sadasta keski-iältään päälle seitsemänkymppisestä asukkaasta 60 prosenttia on taloyhtiöaktiiveja. Asukkailla on käytössään kerhohuone, kuntoiluhuone ja askarteluhuone sekä kesäisin huvimaja ja pari telttakatosta, joihin kuusihenkinen talotoimikunta suunnittelee toimintaa.

Oululaisen asunto-osuuskunta Hiidenkiukaan pihalla on 300-neliöinen asukastalo, joka on rakennettu sekä päiväkodiksi että asukkaiden yhteistilaksi ilta- ja viikonloppukäyttöön. Yhteisö vaalii sosiaalista ja ekologista kestävyyttä esimerkillisesti ja ennakkoluulottomasti pitämällä muun muassa paljon talkoita, kokouksia ja kirpputoreja. Toiminta ei ole lakannut, vaikka asukkaat ovat vaihtuneet.

Helsinkiläisen Haapaniemenkatu 16:n kolmen suuren kerrostalon asukkaat ovat kehittäneet aktiivisesti toimintaa taloyhtiön pihalle sekä kerho- ja askartelutiloihin. Harvinaisen suuri, 462 asunnon yhtiö on onnistuttu kehittämään toimivaksi. Toimelias seniorinaisten Pulinakerho on saanut muutkin asukkaat juttelemaan toisilleen pitkillä 14+4 kerroksen hissimatkoilla.

Voittaja ja erikoiskunniamainitut saivat palkinnoksi laadukkaita Fiskarsin tuotteita. Muita raati muisti kunniamaininnalla, sillä kaikki ehdotukset olivat hyvin mielenkiintoisia.

Taloyhtiön toimivat yhteistilat -ideakilpailuun saapui yhteensä yksitoista ehdotusta, joista kymmenen täytti osallistumiskriteerit. Valitsijaraatiin kuuluivat Helsingin yliopiston Leppoisa Lähiömme -hankkeen projektitutkija Marja Mesimäki, projektinjohtaja, dosentti Timo Kopomaa sekä Kotitalo-lehden päätoimittaja Marjut Joensuu ja tuottaja Kirsi Salo.

Lisätiedot

Leppoisa Lähiömme -hanke, projektitutkija Marja Mesimäki, puh. 045 639 7580, blogs.helsinki.fi/leppoisalahio/

Kotitalo-lehti, päätoimittaja Marjut Joensuu, puh. 040 500 2828, www.kotitalolehti.fi/

Asunto-osakeyhtiö Katistentie 100, asukasyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Tuomisto, puh. 050 587 8680

Julkaistu: 8.12.2010 09:19