Etusivu > Ajankohtaista > Kattojen lumikuormaa seurattava tiiviisti

Kattojen lumikuormaa seurattava tiiviisti

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus muistuttavat, että lumikuormaa on seurattava aktiivisesti ja ryhdyttävä tarvittaessa lumenpoistoon. Viime viikkojen lumisateet ovat kasvattaneet kattojen lumikuormia. Lumi on tähän aikaan vuodesta pääasiassa kevyttä paitsi jos tuuli on sitä pakannut. Kuormitus ei ole yleisesti lähellä riskirajoja.

Keskimääräinen lumikuorma pääkaupunkiseudulla on nyt noin 70 kg/m2. Etelä-Suomessa kattojen mitoituksen peruslumikuorma on 100 - 200 riippuen rakentamisvuodesta.

Lumen painoa ei voi arvioida lumikerroksen paksuuden perusteella, koska lumen tiheys vaihtelee suuresti. Länsirannikolla jo 50 sentin kerros märkää tai tuulen pakkaamaa lunta voi lähennellä peruslumikuormaa, kun taas Lapissa 80 sentin kerros samankaltaista lunta on peruslumikuorman tuntumassa.

- Kiinteistönomistajien on hyvä toimia ennakoivasti vahinkojen välttämiseksi. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkevien ihmisten turvallisuudesta. Ennakoimalla palvelut eivät myöskään ruuhkaannu, Vapaavuori muistuttaa.

Lumikuorma ja kattorakenteet (pdf, 208 kt)

Kattojen lumikuormavaroitukset

Lähde: Ympäristöministeriö

Julkaistu: 16.12.2010 12:40