Etusivu > Ajankohtaista > Isännöitsijöiden ratkaisut lumivaaroihin: yhteistyö, ennakointi ja valvonta

Isännöitsijöiden ratkaisut lumivaaroihin: yhteistyö, ennakointi ja valvonta

Tiedote 14.1.2011

Isännöitsijät ovat huolissaan lumen ja jään aiheuttamista vaaratilanteista taloyhtiöissä. Turvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan kaikkien osapuolten yhteistyötä. Isännöitsijät pitävät tärkeänä myös huolellista ennakointia ja valvontaa. Lisäksi on muistettava, että taloyhtiöt ovat erilaisia: vilkkaassa risteyksessä sijaitsevassa kerrostalossa lumivaara on erilainen kuin syrjäisellä kadulla sijaitsevassa rivitalossa.

Isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyhtiön on toimittava yhdessä turvallisuuden varmistamiseksi. Osakkaiden on tärkeä ymmärtää, että näin poikkeuksellinen talvi aiheuttaa lisäkuluja eikä turvallisuutta pystytä pitämään yllä ilman kustannuksia. Taloyhtiöissä tarvitaan keskustelua siitä, miten paljon turvallisuuteen ollaan valmiita panostamaan. Väärässä paikassa ei kannata säästää.

Varoituspuomeja ja vaarasta varoittavia infotauluja on käytettävä ajoissa ja näitä on ehdottomasti noudatettava. Myös jalankulkijoiden varovaisuutta tarvitaan, jotta vaaratilanteilta vältytään. Jos jalkakäytävä on suljettu, pitää valita toinen kulkureitti opasteiden mukaan.

Näin valmistaudutaan

  • Jalankulkija: noudata aina opasteita ja puomeja. Muista kulkea varovasti liukkailla keleillä. Valitse oikeat kengät talvikelillä liikkumiseen.
  • Osakkaat, huoltomiehet ja muut kiinteistöllä päivittäin liikkuvat: raportoi uhkaavista vaaratilanteista välittömästi isännöinnille tai hallitukselle, jotta nämä voivat ryhtyä toimenpiteisiin.
  • Osakas: kysy yhtiökokouksessa, miten vaaroihin on yhtiössä varauduttu.
  • Hallitus: esittäkää riittävästi rahaa taloyhtiön budjettiin.
  • Hallitus ja isännöitsijä: varmistakaa, että tarvittavat puomit ja opasteet ovat paikoillaan heti kun niitä tarvitaan. Tilatkaa lumien pudotus, hiekoitus tms. tarvittavat toimenpiteet välittömästi, kun tarve on ilmennyt.
  • Isännöitsijä: selvitä alueella toimivat luotettavat yritykset ja tee taloyhtiöille selkeät sopimukset lumitöistä, lumen pudottamisesta katolta ja mahdollisesti myös parvekkeilta sekä liukkaudentorjunnasta. Varmista, että käytettävissä on ensisijaisen yhteistyökumppanin lisäksi pari muutakin urakoitsijaa, joita voidaan käyttää kiireellisissä tilanteissa. Keskustele huoltoyhtiön ja urakoitsijoiden kanssa säännöllisesti ja varmista, että niillä on asiat hoidossa.

Lisätiedot

Isännöinnin tiedottajaverkoston jäsenet eri puolilla maata

Juridiset kysymykset: lakimies Marin Furuhjelm, Isännöintiliitto, puh. 050 597 5976

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana yli 300 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi

Julkaistu: 14.1.2011 08:55