Etusivu > Ajankohtaista > Asumisen energiankulutuksen huomioi noin puolet nuorista

Asumisen energiankulutuksen huomioi noin puolet nuorista

Nuorista noin puolet kiinnittää arjessaan huomiota asumisen energiankulutukseen. Nuoret suhtautuvat myönteisesti omistusasumiseen, mutta asuvat muuta väestöä ahtaammine. Tiedot selviävät Nuorten asuminen 2010 - Omaa kotia etsimässä -tutkimuksesta.

Hieman yli 40 % on valmis maksamaan vihreästä sähköstä enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotetusta sähköstä. Lämmintä pesuvettä kertoo säästävänsä 44 % nuorista. Suhtautuminen energiankulutukseen vaihtelee sukupuolen, asuinpaikan ja asumismuodon mukaan. Yleisesti ottaen naiset ovat ekologisempia kuin miehet, ja omistusasunnossa asuvat kiinnittävät energiansäästöön enemmän huomiota kuin vuokralla asuvat.

Lisäksi tutkimus kertoo, että omistusasumisen suosio on kasvanut. Peräti 70 % kyselyyn vastanneista nuorista uskoo, että omistusasunto on aina kannattava hankinta ja yli 25-vuotiaiden joukossa omistusasukkaita on enemmän kuin vuokra-asukkaita. Lähes kaikki hankkivat oman asunnon lainarahalla.

Muutosta on tapahtunut myös nuorten asumisväljyydessä, nuoret asuvat nyt ahtaammin kuin viisi vuotta sitten. Muutos kertoo asumisen erojen kasvusta, sillä samalla muu väestö asuu entistä väljemmin. Nuoret kertovat kuitenkin olevansa tyytyväisiä asumiseensa.

Omaa kotia etsimässä (pdf)

Lähde: Ympäristöministeriö

Julkaistu: 14.1.2011 10:08