Etusivu > Ajankohtaista > Talokeskus: Puutteelliset pesukoneliitännät usein vesivahinkojen taustalla

Talokeskus: Puutteelliset pesukoneliitännät usein vesivahinkojen taustalla

Kerrostaloissa kosteus aiheuttaa harvoin asumista haittaavia homevaurioita. Ongelman aiheuttajina kerrostaloasunnossa ovat usein väärät asumistottumukset tai huono siivoaminen. Kosteusongelman aiheuttajina ovat usein esimerkiksi tulppaamatta jäänyt kone tai ammattitaidottomasti tehdyt liitännät.

- Asukkaat voivat omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä kosteusvaurio muun muassa käyttämällä kosteita tiloja sekä vesi- ja viemärilaitteita oikein ja kiinnittämällä huomio vähäiseenkin näkyvään merkkiin tai epäilykseen kosteusvauriosta. Lisäksi astianpesu- ja pyykinpesukoneiden vesihanat kannattaa pitää suljettuina, kun laitteitta ei käytetä, opastaa rakennusmestari Jari Halonen Talokeskuksesta.

Kosteusvauriot voivat syntyä mm. kapillaarisesta maakosteudesta, pintavesien aiheuttamasta kosteudesta, kondensoitumisesta, kosteuden tiivistymisestä rakenteeseen, sadeveden pääsemisestä seinä- tai kattorakenteeseen.

Lisäksi vesi saattaa päästä asunnoista rakenteisiin, jos kosteiden tilojen pintarakenteet rikkoutuvat, heikkenevät iän myötä tai pesukoneiden liitoskohdista vuotaa vettä riittävästi lattialle. Kosteusvauriota ei automaattisesti seuraa homevaurio, mutta homevauriota pääsääntöisesti edeltää kosteusvaurio.

Lähde: Suomen Talokeskus Oy

Julkaistu: 26.1.2011 08:30