Etusivu > Ajankohtaista > Kiinteistönomistajat huolissaan korjausrakentamisen energiamääräysten vaikutuksesta

Kiinteistönomistajat huolissaan korjausrakentamisen energiamääräysten vaikutuksesta

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry:n edustamat ammattimaiset kiinteistönomistajat ovat huolissaan siitä, millaisia määräyksiä korjausrakentamiseen suunnitellaan energiatehokkuuden parantamisen nimissä. Tällöin korjaukset voivat jäädä tekemättä. Suuria energiansäästöjä voidaan aikaansaada kustannustehokkaammin ja nopeammin kehittämällä rakennusten ylläpitoa ja käyttöä.

Laajojen energiakorjausten takaisinmaksuajat huomattavan pitkiä, jopa sata vuotta. Tämän vuoksi uhkana on, että määräysten seurauksena korjaukset jätetään tekemättä, vanhat rakennukset rappeutuvat tai ne puretaan ja tilalle rakennetaan uusia. Hiilijalanjälki uuden rakentamisesta on yleensä vanhan kiinteistön käytön kehittämistä huomattavasti suurempi.

Kiinteistötekniikan kuntoon laittamisella ja oikeilla säädöillä voidaan kiinteistönomistajien käytännön kokemuksen perusteella saavuttaa keskimäärin vähintään 15 prosentin energiansäästö. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi rakennusten lämpötilojen säätöä optimaaliseksi ja kiinteistöteknisten laitteiden huolellista kunnossapitoa.

Toinen 15 prosentin parannus olemassa olevan rakennuksen energiatehokkuuteen on mahdollista saavuttaa kiinnittämällä huomiota siihen, miten taloa käytetään ja kuinka siellä eletään. Asukkaiden ja toimitilojen käyttäjien tulisi välttää esimerkiksi turhaa ikkunoiden ja ovien aukipitämistä kylmällä ilmalla sekä kiinnittää huomiota sähkön ja veden käyttöönsä.

Kolmas 15 prosentin parannus voidaan saada aikaan vaihtamalla kiinteistössä käytettäviä laitteita energiatehokkaampiin. Tämä näkökulma on syytä huomioida valittaessa sähkölaitteita niin vanhoihin kuin uusiinkin rakennuksiin. Esimerkiksi valolähteiden, kodinkoneiden ja toimistolaitteiden kulutuksella on suuri vaikutus rakennuksessa käytettävän energian määrään.

Lähde: Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI

Julkaistu: 11.2.2011 09:26