Etusivu > Ajankohtaista > Vuokra-asumiseen kaivataan lisää vaihtoehtoja

Vuokra-asumiseen kaivataan lisää vaihtoehtoja

Asumiseen kaivataan lisää vaihtoehtoja ja asumisen laatua halutaan kehittää paremmaksi myös vuokra-asumisessa. Näin todetaan Vuokra-asunto Helsingissä sijoituksena ja kotina -tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan markkinavuokraisten asuntojen vuokralaiset viihtyvät asunnoissaan Helsingissä. He ovat erityisen tyytyväisiä vuokra-asuntojen usein keskeiseen sijaintiin, taloihin, asuinympäristöön ja joukkoliikenteeseen. Sen sijaan vuokralaiset olivat tyytymättömiä vuokra-asuntojen saatavuuteen ja vuokrien korkeuteen. Vuokralaiset haluaisivat vaikuttaa enemmän omaan asumiseensa.

Alan keskeiset ongelmat liittyvät vuokra-asuntojen saatavuuteen ja vuokrien korkeuteen suhteessa vuokralaisten maksukykyyn, minkä seurauksena markkinavuokraiset asunnot ovat hyvin pieniä.

Vaikka vuokralaiset pitivät suurempia vähintään kahden huoneen vuokra-asuntoja hyvinä, vuokrien korkeus ja vuokralaisten pienet tulot rajoittavat asumistoiveiden toteuttamista. Parveketta pidettiin tärkeänä, mutta huoneistosaunaa sen sijaan ei, talosaunoista moni oli valmis maksamaan. Vuokralaiset eivät olleet kiinnostuneita ostamaan vuokranantajilta asumiseen liittyviä lisäpalveluita.

Vuokra-asumisen kehittäminen edellyttää hallintamuotojen tasa-arvoista kohtelua. Verotus suosii nykyisin omistusasumista vuokra-asumiseen verrattuna, tähän toivoivat parannusta ja hallintamuotojen tasapuolisempaa kohtelua niin vuokranantajat kuin vuokralaisetkin.

Vuokra-asunto Helsingissä sijoituksena ja kotina -raportti (pdf)

Lähde: Vuokralaiset ry

Julkaistu: 22.2.2011 08:43