Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto, RAKLI, Kiinteistöliitto ja Vuokralaiset: Villi pysäköinti kuriin, laki tarvitaan

Isännöintiliitto, RAKLI, Kiinteistöliitto ja Vuokralaiset: Villi pysäköinti kuriin, laki tarvitaan

Tiedote 23.2.2011

Perustuslakivaliokunta esittää, että lakiehdotus yksityisestä pysäköinninvalvonnasta hylätään. Isännöintiliitto, RAKLI, Kiinteistöliitto ja Vuokralaiset VKL muistuttavat, että kiinteistönomistajat tarvitsevat tehokkaita keinoja puuttua virheelliseen pysäköintiin. Virheellinen pysäköinti on myös turvallisuusuhka, jos pysäköidään esimerkiksi pelastustielle. Yksityiseen pysäköinninvalvontaan tarvitaan pikaisesti selkeät pelisäännöt.

Julkisuudessa yksityinen pysäköinninvalvonta on perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen tuomittu laittomaksi. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, koska Korkein oikeus päätti keväällä (KKO:2010:23), että oikeus periä valvontamaksuja on olemassa: kyse ei ole viranomaismaksusta vaan sopimukseen perustuvasta maksusta. Yksityisen pysäköinninvalvonnan pelisäännöt on saatava välittömästi kirjattua lainsäädäntöön.

Pysäköintiongelmat kiinteistöjen alueilla ovat viime vuosina huomattavasti lisääntyneet, eivätkä viranomaisten resurssit valvontaan ole riittäneet. Kuluttajariitalautakunnassa on vireillä useita pysäköintiriitoja, jotka menevät oikeuteen, mikäli lakia yksityisestä pysäköinnin valvonnasta ei synny.

Pysäköinti yksityisellä alueella ilman kiinteistönomistajan tai haltijan lupaa on tieliikennelain mukaan kielletty ja kiinteistönomistajalla on oikeus päättää kiinteistönsä käytöstä. Kiinteistönomistajalla on oltava oikeus valvoa pysäköintiä itse tai käyttää valvontaan pysäköintiyritystä.

Ilman lainsäädäntöä kiinteistönomistaja ei pysty tehokkaasti puuttumaan alueellaan tapahtuvaan asiattomaan pysäköintiin ja pysäköinnin valvontamenettelyt villiintyvät. Lakiin tarvitaan pelisäännöt pysäköintimaksun määrästä sekä siitä, missä tapauksissa ja miten sen saa periä.

Lisätiedot:

Isännöintiliitto, lakimies Marina Furuhjelm, puh.050 597 5976

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, lakimies Riikka Vitakoski, puh. 050 527 0795

Suomen Kiinteistöliitto ry, päälakimies Anu Kärkkäinen

Vuokralaiset VKL ry, toiminnanjohtaja Anne Viita, puh. 050 588 3483

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa. Isännöintiliitossa on mukana yli 300 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry kokoaa yhteen kiinteistöjen ja infrastruktuurin omistajat, rakennuttajat, käyttäjäorganisaatiot, sijoittajat ja palveluntuottajat. Liitto toimii kiinteistö- ja rakentamisalan vaikuttajana, aktiivisena kehittäjänä, ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana.

Suomen Kiinteistöliitto ry on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio.

Vuokralaiset VKL ry (ent. Vuokralaisten Keskusliitto) toimii vuokralaisen valtakunnallisena edunvalvojana.

Julkaistu: 23.2.2011 13:10