Etusivu > Ajankohtaista > Isännöitsijät: harmaa talous ei rehota putkiremonteissa

Isännöitsijät: harmaa talous ei rehota putkiremonteissa

Tiedote 15.3.2011

Putkiremonttibarometri 2011 kertoo, että harmaaseen talouteen törmätään putkiremonteissa hyvin harvoin. Tutkimukseen vastanneista 382 isännöitsijästä vain muutama on kohdannut harmaan talouden ongelmia taloyhtiöiden putkiremonteissa. - Urakoitsijan työsuhdeasioita syynätään taloyhtiöissä jatkossa entistäkin tarkemmin, uskoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Suunnitteluvaiheessa harmaaseen talouteen oli törmännyt 6 isännöitsijää ja toteutusvaiheessa 9 isännöitsijää. 77 prosenttia isännöitsijöistä arvioi, että harmaan talouden välttäminen korostuu urakoitsijan valinnassa jatkossa entistä enemmän. Urakoitsijan työsuhdeasioihin kiinnitetään enemmän huomiota. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää, että urakoitsija käyttää omia vakituisia työntekijöitä.

63 prosenttia isännöitsijöistä arvioi, että putkiremonttien hinnat ovat nousussa seuraavan vuoden aikana. Urakkahinnat nousevat isännöitsijöiden arvion mukaan keskimäärin 4,8 prosenttia vuonna 2011. Hintojen nousu on kiihtynyt edellisvuodesta.

Huoneistokohtaisten vedenkulutusmittarien suosio on kasvanut. Edellisvuonna vedenkulutusmittareita lisättiin harvemmin kuin joka kolmannessa putkiremontissa. Nyt mittarit lisätään jo 40 prosentissa putkiremonteista.

Energiakysymykset nousevat putkiremonteissa edelleen esiin useimmin isännöitsijän ja hallituksen ansiosta. Asukkaat tai suunnittelijat nostavat energia-asioita harvemmin esiin.

Putkiremontin anatomiaa

 • Kiinteistön kuntoarvio on tehty puolessa putkiremontoitavista taloyhtiöistä.
 • Yleisin syy putkiremontin käynnistämiselle ovat putkistossa ilmenneet vuodot.
 • 96 prosentissa hinta-arviot pitävät
 • 87 prosentissa aikataulut pitävät
 • 81 prosentissa asukasviestintä onnistuu vähintään kohtuullisesti
 • 71 prosentissa pyydetään urakasta tarjouksia 5 tai enemmän
 • 67 prosentissa uusitaan kylpyhuoneet
 • 53 prosentissa uusitaan sähköjärjestelmät.
 • 40 prosentissa lisätään vesimittari

Putkiremonttibarometri 2011

 • 382 isännöitsijää
 • 203 putkiremonttia
 • 6 000 asuntoa
 • 10 000-15 000 asukasta

Tutkimukseen vastasi 382 isännöitsijää eri puolilta maata. Putkiremonttibarometrin toteutti Promenade Research Oy tammikuussa. Isännöintiliitto on tutkinut putkiremontteja vuodesta 2006 lähtien. Putkiremonttibarometrissa 2011 olivat Isännöintiliiton lisäksi mukana LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry sekä Suomen keskeiset putkiremontteja toteuttavat yritykset:

Cupori Group Oy
Consti Talotekniikka Oy
Emator Oy
EW-Liner Oy
Lassila&Tikanoja
Lemminkäinen Kiinteistötekniikka Oy
NewLiner Oy
Picote Oy
Pipe-Modul Oy
Prolinesystems Relining Oy
PutkiReformi Oy
Suomen Hypoteekkiyhdistys
Uponor Suomi Oy
YIT

Lisätiedot

Tutkimusraportti (pdf)

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421
Promenade Research Oy, tutkimusjohtaja Pekka Harjunkoski, puh. 050 599 0079

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana yli 300 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi

Julkaistu: 15.3.2011 10:02