Etusivu > Ajankohtaista > Tietoliikenneverkkojen kunto huolestuttaa

Tietoliikenneverkkojen kunto huolestuttaa

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n teleryhmä on huolestunut tietoliikenneverkkojen kunnon ja välityskyvyn heikentymisestä. 1960-1970-luvuilla rakennettujen asuinalueiden tietoliikenneverkkojen kunto ja välityskyky heikkenevät uhkaavasti. Myös vanhempien kiinteistöjen sisäverkot ovat jääneet jälkeen ajankohdan tavanomaisesta tasosta.

Valokuituliittymien levinneisyyttä mittaavassa kansainvälisessä vertailussa Suomi on sijalla 15 (FTTB Council 2010). Saneerausvelka kasvaa sekä sisäjohto- että liityntäverkoissa. Nämä molemmat pitäisi kuitenkin uudistaa, jotta vähintään sadan megan laajakaista saataisiin laadukkaana viestintäpalveluiden loppukäyttäjille.

STUL:n teleryhmän mukaan kiinteiden tietoliikenneverkkojen välityskyvystä on tulossa merkittävä pullonkaula nopeiden laajakaistaliittymien penetraation kasvulle. Tämä on johtamassa siihen, että viestintäpalveluiden loppukäyttäjät eivät pysty täysipainoisesti hyödyntämään kaistaa vaativia uusia palveluita kuten IPTV, tilausvideot, sähköinen asiointi ja etätyösovellukset, vaikka he niitä haluaisivat.

Lähde: Sähköala.fi

Julkaistu: 4.4.2011 09:20