Etusivu > Ajankohtaista > Sähkölaitteet suojaan ukkoselta

Sähkölaitteet suojaan ukkoselta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry muistuttaa, että oikea tapa suhtautua ukkosen jyrinään on irrottaa laitteet pistotulpistaan. Ukkos- ja ylijännitesuojauksen avulla voidaan estää suuri osa salamoinnin aiheuttamista sähkölaiteongelmista ja laiterikkojen ikävistä seurauksista.

Salamaniskun aiheuttamaa palovaaraa voi pienentää huomattavasti rakennuksen ulkopuolisilla houkuttimilla. Tällaisia ovat esimerkiksi antennimasto tai varta vasten salaman sieppaukseen suunniteltu sieppaustango, joka yhdistetään alastulojohtimilla maahan. Palovaaraa pienentävät myös rakennusten sähköiset maadoitusjärjestelmät.

Ylijännitesuojata kannattaa esimerkiksi pakastin, jonka töpseliä ei voi ottaa lomamatkalle lähdettäessä irti seinästä. ADSL-liitäntä, jonka virtalähde ja tietoliikennekaapeli, voidaan suojata samalla laitesuojalla. Myös taulutelevision, digiboxin ja tallentimien pistorasiat voidaan suojata. Nykyään on saatavissa suoraan pistorasiaan asennettavia suojia tai pistorasiaan liitettäviä jatkojohtosuojia, joiden avulla on mahdollista suojata 230 V verkkosähkön lisäksi antenni- ja tietoliikennepiirejä.

Asuttaessa ilmalinjan päässä ja kun rakennus on liitetty ilmajohtoverkkoon, kannattaa ottaa yhteyttä sähköurakoitsijaan, joka kartoittaa jo käyttöönotetun sähkölaitteiston suojaustarpeet.

Lähde: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Julkaistu: 13.6.2011 09:19