Etusivu > Ajankohtaista > Barometri: Isännöinnin työmäärä lisääntynyt

Barometri: Isännöinnin työmäärä lisääntynyt

Tiedote 15.6.2011

Asunto-osakeyhtiölaki täyttää vuoden 1.7.2011. Isännöintiliiton teettämän valtakunnallisen barometrikyselyn mukaan laki on lisännyt isännöinnin työmäärää keskimäärin 7 prosenttia. - Työmäärää ovat lisänneet erityisesti lain tuomat remontti-ilmoitukset ja korjaustarveselvitykset, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Kolmannes barometriin vastanneista isännöintiyrityksistä kertoi työmäärän kasvaneen 1-5 prosenttia ja vastaavasti kolmannes kertoi työmäärän kasvaneen 6-10 prosenttia. Loput vastasivat työmäärän nousseen yli 11 prosenttia.

Työmäärän kasvamisen myötä isännöintiyrityksiin tarvitaan lisää työvoimaa. Seitsemän prosentin keskimääräinen työmäärän lisääntyminen tarkoittaa 14 hengen isännöintiyrityksessä yhtä lisätyöntekijää. Kaikkiaan isännöintiyrityksissä tarvitaan vuodessa lisää 140 henkilön työpanos. - Kaikki lisääntynyt työ ei ole isännöitsijän tehtävää, vaan isännöintiyrityksessä joku muukin asiantuntija voi ainakin osittain sitä tehdä, Kauranen muistuttaa.

Kolmasosa isännöintiyrityksistä alentanut hintoja

Barometrissa selvitettiin myös, millä tavoin isännöintiyritykset ovat veloittaneet osakkaan muutostyöilmoituksen käsittelykuluja taloyhtiöltä. Kolmannes barometriin osallistuneista yrityksistä vastasi, etteivät veloita työstä lainkaan.

Yritykset, jotka eivät peri veloitusta, ovat käytännössä alentaneet isännöintipalveluidensa hintaa ja tekevät lakimuutoksen tuomia lisätöitä omaan laskuunsa. Hinnat eivät siis ole pysyneet vaatimusten tason kasvussa mukana. - Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrityksissä tehdään enemmän työtä kuin ennen samalla hinnalla. Tämä herättää huolen siitä, että kaikkia asioita ei enää pystytä hoitamaan riittävän hyvin, Kauranen pohtii.

Neljäsosa yrityksistä veloittaa muutostyöilmoituksen hallinnoinnin ja rekisteröinnin aiheuttamat lisätyöt taloyhtiöltä ilmoitusten määrän mukaan. Neljäsosa yrityksistä sisällyttää nämä työt isännöintipalvelun kiinteään kuukausihintaan.

Isännöintiala Suomessa

  • 800 isännöintiyritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto 300 miljoonaa euroa/vuosi
  • 5 000 työntekijää, joista 2 500 isännöitsijää
  • asiakkaina 50 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa noin 2 000 000 asukasta ja 300 000 hallituksen jäsentä
  • asiakaskiinteistöjen hoitokulut 3 miljardia euroa/vuosi ja korjausinvestoinnit miljardeja euroja/vuosi

Lisätietoja

Kuvaajat barometrin tuloksista (pdf)

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana yli 300 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi

Julkaistu: 15.6.2011 09:48