Etusivu > Ajankohtaista > KKO: Yksityinen pysäköinninvalvonta saa periä valvontamaksuja

KKO: Yksityinen pysäköinninvalvonta saa periä valvontamaksuja

Korkein oikeus on pysyttänyt aikaisemman ratkaisunsa, jonka mukaan yksityisellä pysäköinninvalvontayhtiöllä on sopimukseen perustuva oikeus periä valvontamaksuja. Isännöintiliiton mukaan linjaus on erittäin tervetullut, mutta pelisäännöt pitäisi ratkaisusta huolimatta määritellä lainsäädännössä.

Viime vuoden ratkaisussaan (KKO:2010:23) korkein oikeus totesi, että tapauksen pysäköinninvalvontamaksussa ei ollut kyse julkisoikeudelliseen pysäköintisakkoon verrattavissa oleva seuraamus, joka olisi perustuslain kieltämää julkisen vallan käyttöä. Valvontamaksu oli ratkaisun mukaan verrattavissa sopimussakkoon.

Alkuperäisessä jutussa oli kyse siitä, että väärin pysäköinyt kuljettaja kieltäytyi maksamasta valvontamaksua yksityiselle pysäköinninvalvontayhtiölle. Valvontayhtiö oli merkinnyt yksityisalueen opastetaululla, jonka mukaan luvattomasta pysäköinnistä seuraa 40 euron valvontamaksu.

Autonkuljettaja oli tyytymätön ratkaisuun ja haki tuomion purkua (H2011/50). KKO hylkäsi tuomion purkamisen tiistaina 21.6.2011 ja pysyi aiemmassa kannassaan.

- Tämä linjaus selkeyttää nykyistä oikeustilaa, mutta lainsäädäntöä tarvitaan edelleen. Ilman lakia kiinteistönomistajalla ei ole riittäviä keinoja puuttua asiattomaan pysäköintiin. Kun valvonta perustuu sopimussuhteeseen, tarvitaan pelisäännöt pysäköintimaksun määrästä sekä siitä, missä tapauksissa ja miten sen saa periä sekä siitä kuka viime kädessä vastaa, sanoo Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

KKO:2011:43

KKO:n tiedote päätöksestä 21.6.2011

Lähde: KKO

Julkaistu: 21.6.2011 09:05