Etusivu > Ajankohtaista > Ilmalämpöpumpulle aina taloyhtiön lupa

Ilmalämpöpumpulle aina taloyhtiön lupa

Tiedote 30.6.2011

Helteet lämmittävät asuinhuoneistoja. Helpotusta haetaan tuulettimien lisäksi omakotitaloista tutuilla ilmalämpöpumpuilla. Ilmalämpöpumppu on mahdollista asentaa kerros- tai rivitalohuoneistoon, mutta siihen tarvitaan aina taloyhtiöltä lupa.

Lupa on haettava, koska osa ilmalämpöumpun asennuksesta tehdään huoneiston ulkopuolelle. Lupa haetaan taloyhtiöltä ennen työn aloittamista.

- Hakemuksessa esitetään riittävät suunnitelmat asennuksesta sekä ilmoitetaan, mikä yritys tekee asennustyön, selventää Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

Taloyhtiö voi kieltää asennuksen ilman perusteita, koska muutos ulottuu huoneiston ulkopuolelle. - Taloyhtiö ei kuitenkaan voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamista, jos lupa on myönnetty jo jollekin osakkaalle. Lain mukaan osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Julkisivuseikoista onkin keskusteltava yhtiössä ennen kuin lupa myönnetään ensimmäiselle hakijalle, Furuhjelm sanoo.

Ammattilainen asentaa, taloyhtiö valvoo

Ilmalämpöpumpun putkityöt teetetään pätevöityneellä putkiliikkeellä ja sähkötyöt sähköliikkeellä. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun tuottama lauhdevesi on johdettava oikein, jotta vesi ei pääse rakenteisiin.

- Lisäksi on syytä muistaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön valvonnan ja tarvittaessa äänentasomittauksen, Furuhjelm huomauttaa.

Kun osakas asentaa huoneistoon ilmalämpöpumpun, osakas ja taloyhtiö sopivat laitteen kunnossapidon kuulumisesta osakkaalle. Yhtiöjärjestykseen tulee lisäksi kirjata laitteen kunnossapitovastuuta koskeva määräys.

Lisätiedot

Isännöintiliito, lakimies Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976, marina.furuhjelm@isannointiliitto.fi
Isännöinnin tiedottajaverkoston jäsenet eri paikkakunnilla tuntevat paikallisen tilanteen.

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana yli 300 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi

Julkaistu: 30.6.2011 09:34