Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto: Isännöitsijäntodistus luettava huolella asuntoa ostaessa

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto: Isännöitsijäntodistus luettava huolella asuntoa ostaessa

Tiedote 31.8.2011

Isännöitsijäntodistus kertoo taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuudensuunnitelmista. Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto korostavat, että asunnon ostajan on syytä tutustua kunnolla isännöitsijäntodistukseen, jotta tietää, millaisesta yhtiöstä on ostamassa asuntoa.

Isännöitsijäntodistus sisältää puolueettomat asiantuntijatiedot taloyhtiön korjaushistoriasta ja -suunnitelmista. Sen avulla asunnon ostaja tai vuokraaja saa esimerkiksi tiedon siitä, onko yhtiöön tulossa lähiaikoina putkiremontti, onko yhtiössä säästetty etukäteen remonttia varten tai onko yhtiöllä käytettävissään vuokratuloja tähän tarkoitukseen.

- Onnistuneen asuntokaupan edellytys on, että ostaja saa riittävästi oikeaa tietoa yhtiön nykytilasta ja tulevaisuuden suunnitelmista esimerkiksi tulevista korjaushankkeista, kommentoi Kiinteistöliiton lakimies Jaana Sallmén.

Asunnon myyjä tai kiinteistönvälittäjä tilaa isännöitsijäntodistuksen taloyhtiön isännöintiyrityksestä, ja sen laatii yhtiön isännöitsijä. Isännöitsijäntodistuksen hinta on sovittu yhtiön hallituksen ja isännöitsijän kesken. Hinnan voi tarkistaa oman taloyhtiönsä isännöintiyrityksen palveluhinnastosta.

Isännöitsijä vastaa siitä, että tiedot isännöitsijäntodistuksessa ovat oikein. - Pienikin virhe isännöitsijäntodistuksessa voi aiheuttaa ison riidan asuntokaupoissa, toteaa Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

Tehdessään isännöitsijäntodistusta isännöitsijä tarkistaa ja päivittää ajan tasalle muun muassa taloyhtiön nostamat ja nostamattomat lainat, osakkaan vastikerästit ja lainaosuuden, rakennuksen korjaushistorian ja huoneistossa tehdyt remontit. Isännöitsijäntodistuksen vähimmäissisältö on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa ja isännöitsijäntodistusta koskevassa asetuksessa.

Lisätietoja:

Lakimies Marina Furuhjelm, Isännöintiliitto, marina.furuhjelm@isannointiliitto.fi
Lakimies Jaana Sallmén, Kiinteistöliitto, jaana.sallmen@kiinteistoliitto.fi

Isännöintiliitto

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa. Isännöintiliitossa on mukana yli 300 jäsenyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.
www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi

Kiinteistöliitto

Kiinteistöliittoon kuuluvat asunto-osakeyhtiöt, kiinteistöosakeyhtiöt, asuinvuokratalojen omistajat sekä vuokranantajat. Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja.
www.kiinteistoliitto.fi

Julkaistu: 31.8.2011 09:05