Etusivu > Ajankohtaista > Valaistuksen ohjaus tuo säästöä kotona ja työpaikalla

Valaistuksen ohjaus tuo säästöä kotona ja työpaikalla

Viidennes maailman sähköenergiasta käytetään valaistukseen. Siitä 70 % kuluu toimistoissa, teollisuudessa ja ulkovalaistuksessa. Valaistuksen automaattisella ohjauksella voidaan tästä sähköntarpeesta leikata jopa kaksi kolmasosaa.

Yksinkertaisin tapa on valokytkin seinässä, mutta sen heikkous on unohtuminen päälle. Näin käy erityisesti yleisissä tiloissa, joissa kukaan ei koe olevansa vastuussa valojen sammuttamisesta. Sen sijaan kannattaa asentaa liiketunnistin, joka havaitsee onko ketään paikalla. Isoja säästöjä voidaan saavuttaa esimerkiksi käytävissä, kokoustiloissa ja toimistohuoneissa, samoin pysäköintihalleissa, porraskäytävissä ja saniteettitiloissa.

Myös kodeista löytyy monta paikkaa säästää energiaa. Esimerkiksi sisälämpötilan alentaminen yhdellä asteella tai television valmiustilan kytkeminen pois tuovat mukavasti säästöjä.

- Näiden lisäksi turhan valaistuksen vähentäminen ohjauksella kannattaa aina. Ulkovalot eivät pala läpi yön vaan ainoastaan silloin, kun pihalla liikutaan. Autotallin ja varaston valot sammuvat, kun sieltä poistutaan, kuvailee Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.n myyntijohtaja Niclas Nylund.

- Kun asian kerran oivaltaa, kiinnittää siihen huomiota liikkuessaan myös muualla. Mikäpä estää nostamasta asiaa esille nähdessään valojen palavan turhaan vaikkapa taloyhtiön varastossa tai toimiston kopiohuoneessa.

Lue lisää energiansäästövinkkejä Isännöintiliiton verkkosivuilta: Energianeuvontaa asukkaille

Lähde: Sähköteknisen Kaupan Liitto ry

Julkaistu: 5.9.2011 08:41