Etusivu > Ajankohtaista > Kosteus- ja homevaurioiden korjaustarve noin 8 000 kerrostalossa

Kosteus- ja homevaurioiden korjaustarve noin 8 000 kerrostalossa

Kosteus- ja hometalkoissa on tartuttu rakennuskantaa piinaavaan kosteus- ja homeongelmaan. Talkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirisen mukaan Suomessa on välitön kosteus- ja homevaurioiden korjaustarve noin 250 000 pientalossa, 8 000 kerrostalossa, 1 300 koulussa ja noin 15 prosentissa hoitoalan rakennusten pinta-alasta.

- Huonon sisäilmaston aiheuttamat kokonaiskustannukset ovat arviolta jopa kolme miljardia euroa vuodessa. Maamme kaikkien rakennusten yhteenlasketut lämmityskustannukset ovat vuodessa samaa luokkaa, Pirinen vertaa.

Talkoissa muun muassa rakennetaan alan koulutus- ja pätevöitymisjärjestelmää, tutkitaan kosteus- ja homevaurioiden syntyä sekä riskirakenteita eri aikakausien rakennuksissa, luodaan toimintamallit sisäympäristöongelmista kärsiville työpaikoille ja kehitetään asuntokaupan turvaa.

Osana Kosteus- ja hometalkoita on käynnissä asunto- ja kiinteistökaupan ongelmiin keskittyvä selvitys- ja kehityshanke. Suomessa on jatkuvasti vireillä satoja asunto- ja kiinteistökauppariitoja, joissa taustalla on kosteus- tai homevaurio. Hankkeen tavoitteena on parantaa sekä ostajan että myyjän asemaa. Työryhmä esittää tuoreessa väliraportissaan lukuisia ehdotuksia asunto- ja kiinteistökaupan turvan parantamiseksi.

Nykykäytännön mukaisissa kuntotarkastuksissa työryhmä näkee paljon kehitettävää. Suomessa asuntojen ja kiinteistöjen kuntotarkastuksiin ryhdytään pääsääntöisesti kaupanteon yhteydessä. Kuntotarkastusjärjestelmän laadun parantamiseksi rakennusten tarkastamistoiminnasta tulisi työryhmän mielestä säätää laissa.

Lähde: Kosteus- ja hometalkoot

Julkaistu: 29.9.2011 13:13