Etusivu > Ajankohtaista > Kansainvälisen vuokralaispäivän teemana nuorten aikuisten asumisen ongelmat

Kansainvälisen vuokralaispäivän teemana nuorten aikuisten asumisen ongelmat

Kansainvälistä vuokralaispäivää vietetään maantaintaina 3.10. Päivän teemana on tänä vuonna nuorten aikuisten asumisen ongelmat. Kohtuuhintaisten asuntojen puute vaikeuttaa itsenäisen elämän aloittamista. Myös Suomessa aihe on erittäin ajankohtainen.

Asuntojen hinnat ovat erityisesti pääkaupunkiseudulla liian korkeat pienituloisille, työuraansa aloittaville ihmisille. Heille, samoin kuin opiskeleville nuorille, ei ole myöskään riittävästi tarjolla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Tänä syksynä on ollut pahin opiskelijoiden asuntopula vuosikausiin.

Vuokralaiset ry muistuttaa, että kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute tuo asuntomarkkinoille epäterveitä ilmiöitä. Kilpailu asunnoista nostaa kohtuuttomasti markkinahintaisten asuntojen vuokria ja pakottaa asukkaat vastaanottamaan asunnon epäedullisin ehdoin. Vuokra-asuntopula myös pakottaa nuoria aikuisia asumaan vanhempien taloudessa pidempään kuin he itse haluaisivat.

Asumisen kustannuksia lisäävät myös jatkuvasti kohoavat kiinteistöjen ylläpitokustannukset.

EU 2020-strategian mukaan EU:n alueella pyritään vähentämään köyhyyttä 20 % vuoteen 2020 mennessä. Asumisen korkea hinta linkittyy selkeästi köyhyyteen, huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen, mikä puolestaan tuo yhteiskunnalle monella tavalla ylimääräisiä kustannuksia.

Lähde: Vuokralaiset ry

Julkaistu: 3.10.2011 09:04