Etusivu > Ajankohtaista > Ulkomaisiin rakennusalan yrityksiin kohdistetaan lisää ohjausta ja valvontaa

Ulkomaisiin rakennusalan yrityksiin kohdistetaan lisää ohjausta ja valvontaa

Rakennusalan tarkastuksissa löytyneiden puutteiden vuoksi Suomen Verohallinto lisää ulkomaisiin rakennusalan yrityksiin kohdistuvaa ohjausta ja verovalvontaa. Esimerkiksi virolaisille yrityksille on nyt tarjolla vironkielisiä ohjeita siitä, miten yritysten tulee rekisteröityä Verohallintoon, kun niille muodostuu Suomeen kiinteä toimipaikka.

Toisaalta Verohallinto valvoo entistä tarkemmin sitä, syntyykö ulkomaisille yrityksille Suomeen kiinteä toimipaikka, vaikka toimintaa aloitettaessa on ilmoitettu, että kiinteää toimipaikkaa ei synny. Ulkomaalainen yritys on verovelvollinen Suomeen, jos sillä on kiinteä toimipaikka Suomessa.

Ylitarkastaja Pekka Muinonen Verohallinnosta kertoo, että rakennusalalta saatavia urakka- ja kulkulupatietoja pyritään hyödyntämään entistä systemaattisemmin verovalvonnassa. Vertailutietoja voidaan hyödyntää verovalvonnassa tarkistettaessa esimerkiksi, että yritykset ilmoittavat ja maksavat veronsa oikein ja ajallaan ja että työntekijöiden verotuksellinen status on ilmoittu oikein.

Verohallinto tekee myös työmaakäyntejä. Työmaakäynnit lisäävät mahdollisuuksia Suomen ja vaikkapa Viron kanssa tehtävän valvontayhteistyön syventämiseen ja kehittämiseen. Yhteistyöhön liittyy mm. vertailutietojen vaihto, toimintamallin ja kohdevallinnan kehittäminen sekä yhteistarkastukset.

Valmisteilla on myös laki veronumerosta. Laki helpottaisi valvontaa, koska sen mukaan jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä pitäisi olla suomalainen henkilötunnus ja sitä vastaava veronumero. Lisäksi urakka- ja kulkulupatietojen ilmoittaminen Verohallinnolle on tulossa pakolliseksi.

Lisätiedot:
www.vero.fi/en-US/Tax_Administration/Eesti_keel
www.vero.fi

Lähde: Verohallinto

Julkaistu: 13.10.2011 10:11