Etusivu > Ajankohtaista > Homesiivousohjetta täydennetty

Homesiivousohjetta täydennetty

Työterveyslaitoksen laatimaa homesiivousohjetta on täydennetty osana Kosteus- ja hometalkoita. Uusittuun ohjeeseen on lisätty uutta tietoa puhdistusmenetelmien kehittymisen myötä. Ennen remonttia ja sen aikana tehty kunnollinen suojaus vähentää ja helpottaa korjausten jälkeen tarvittavaa homeettomaksi siivousta.

Homeettomaksi siivous ja irtaimiston puhdistus ovat kosteus- ja homevaurioremontin viimeinen vaihe. Siivouksen tavoitteena on päästä eroon homepölystä ja homeen hajusta, ja se tehdään varsinaisen rakennussiivouksen jälkeen. Hyvin ja oikein toteutettu siivous varmistaa tilojen käyttäjien onnistuneen paluun korjattuihin tiloihin.

Rakennussiivouksen, homeettomaksi siivouksen ja ilmanvaihtojärjestelmän puhdistusten ajoitus on tärkeää sovittaa keskenään ylimääräisen työn välttämiseksi.

Homevaurioituneitten rakenteiden purkamisen ja korjaamisen aikana homepölyn määrä sisäilmassa kasvaa merkittävästi. Homepölyn määrä voi kasvaa jopa miljoonakertaiseksi alkuperäiseen tilanteeseen verrattuna. Siksi homepölyn leviämisen estäminen on välttämätöntä. Suojaukset myös vähentävät ja helpottavat korjausten jälkeen tarvittavaa homeettomaksi siivousta.

- Homevaurioituneiden rakenteiden purkamisen aikana on suositeltavaa käyttää asbestipurkamisen kaltaisia menetelmiä. Ohjeita purkutöiden aikaiseen suojautumiseen löytyy esimerkiksi RATU-kortista 82-0383", kertoo vanhempi asiantuntija Sirpa Rautiala Työterveyslaitokselta.

Ohje löytyy mm. Hometalkoiden sivuilta.

Lähde: Kosteus- ja hometalkoot

Julkaistu: 16.11.2011 08:21