Etusivu > Ajankohtaista > Lähiöohjelma tuottanut innovaatioita monikulttuurisuuteen ja asukkaiden osallistamiseen

Lähiöohjelma tuottanut innovaatioita monikulttuurisuuteen ja asukkaiden osallistamiseen

Valtakunnallinen lähiöohjelma on tuottanut arkisia innovaatioita. Hankkeet ovat pureutuneet lähiöiden keskeisimpiin kysymyksiin: asukkaiden osallistumiseen, täydennysrakentamiseen, lähiöiden viihtyisyyteen, toimivuuteen ja monikulttuurisuuteen. Ohjelmaan valituilla hankkeilla on myös lisätty lähiöiden kilpailukykyä ja vahvistettu myönteistä mielikuvaa.

Suomen Pakolaisapu ry:n KOTILO-projekti on kehittänyt käytäntöjä ja malleja, jotka parantavat maahanmuuttajien ja suomalaisten asumisviihtyvyyttä sekä ennaltaehkäisevät konflikteja. KOTILO kouluttaa asukkaita ja asumisen parissa työskenteleviä sekä tuottaa monikielistä materiaalia asumisesta. Projektissa kehitettiin mm. naapuruussovittelumalli, jonka tavoitteena on asukkaiden välisten riitojen sopiminen sekä laajemmin asumisviihtyvyyden parantaminen.

Osterit - lähiöiden helmet -hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin menetelmiä asukkaiden aktivoimiseksi ympäristönsä uudistamisen suunnitteluun. Näkökulmina hankkeessa olivat verkostot, innovatiivisuus ja käyttäjälähtöisyys. Osterit-hankkeessa syntyi mm. Tuunaa Taajama -peli, jota voidaan käyttää asukkaiden erilaisten toiveiden kartoittamisessa.

Lähiöohjelmaa koordinoi ympäristöministeriö ja käytännön toteutuksesta vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA).

www.ara.fi/elavalahio

Lähde: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Julkaistu: 23.11.2011 14:16