Etusivu > Ajankohtaista > Energiamerkintä uusiutuu

Energiamerkintä uusiutuu

Kylmäsäilytyslaitteiden, pyykinpesukoneiden, astianpesukoneiden energiamerkinnät uusiutuvat. Uudet merkinnät tulevat voimaan loppuvuonna 2011. Televisioiden energiamerkki tulee käyttöön 30.11.2011. EU-maissa yhtenäinen energiamerkintä antaa luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa kotitalouslaitteiden energiankulutuksesta.

Energiamerkinnän piirissä ovat myös kuivaavat pesukoneet, kuivausrummut, lamput, uunit ja ilmastointilaitteet. Valmistelussa on energiamerkintävaatimukset lämminvesivaraajille, huoneilmastointilaitteille, lämmityskattiloille, kotitalouksien valaistustuotteille, pölynimureille ja kuivausrummuille.

Jatkossa markkinoille ei saa toimittaa tuotteita, jotka kuluttavat energiaa lepo- tai toimintatilassa yli ekosuunnitteluvaatimuksissa määritettyjen rajojen. Markkinamuutos on jo näkyvissä mm. lamppujen kohdalla, viimeisimpänä muutoksena markkinoilta poistuivat 60 watin hehkulamput.

Energiamerkinnän vaikutusta tehostaa myös kesällä voimaan tullut velvoite, jonka mukaan energiamerkinnän piiriin kuuluvien tuotteiden mainonnassa on ilmoitettava energiatehokkuusluokka aina hinta- ja energiatietojen yhteydessä. Myös teknisiä ominaisuuksia koskevassa aineistossa on kerrottava energiatehokkuusluokka.

Suomessa energiamerkinnän ylläpitoa ja oikeellisuutta valvoo Turvatekniikan keskus Tukes.

Lähde: Motiva Oy

Julkaistu: 30.11.2011 16:00