Etusivu > Ajankohtaista > Sitra: puukerrostalolla pienempi hiilijalanjälki

Sitra: puukerrostalolla pienempi hiilijalanjälki

Sitran Energiaohjelman teettämän selvityksen mukaan puukerrostalon päästöt ovat koko elinkaaren aikana 5 - 11 % pienemmät kuin betonikerrostalolla riippuen rakennuksen energiatehokkuudesta. Tapaustutkimuksen kohteena oli puuhybridikerrostalo, josta oli saatavissa tarkat rakennusosakohtaiset tiedot. Tietoja verrattiin vastaavaan betonirakennukseen.

Tarkastelu tehtiin 30, 50 ja 100 vuoden pituisille käyttöjaksoille. Rakennuksen elinkaaren pituisessa tarkastelussa käytönaikainen energian määrä ja laatu ovat suurin yksittäinen hiilijalanjälkeä muodostava tekijä.

Tutkimus paljasti, että rakennusmateriaalien merkitys hiilijalanjäljen muodostajana on kasvanut merkittävästi. Kun tarkasteltiin pelkästään rakentamisvaiheen päästöjä ilman elinkaarilaskentaa, betonikerrostalon päästöt olivat 29 % suuremmat kuin tapaustutkimuksen kohteena olleen puuhybridikerrostalon.

- Käytön aikaisten päästöjen osuus rakennuksen koko elinkaaren aikaisista päästöistä on noin 70 % passiivitason kerrostaloissa. Energiasyöpöissä rakennuksissa käytön aikaisten päästöjen merkitys toki korostuu vielä enemmän, toteaa Sitran Energiaohjelman johtava asiantuntija Jarek Kurnitski.

Lähde: Sitra

Julkaistu: 22.12.2011 08:42