Etusivu > Ajankohtaista > Taloyhtiön myrskyvahingot korvataan pääsääntöisesti kiinteistövakuutuksesta

Taloyhtiön myrskyvahingot korvataan pääsääntöisesti kiinteistövakuutuksesta

Joulunajan myrskyt ovat aiheuttaneet tuhoja ympäri Suomea. Taloyhtiön myrskyvahinko korvataan pääsääntöisesti kiinteistövakuutuksen omaisuusosasta, kunhan vakuutusehtojen määrittelemät tuulennopeudet ylittyvät.

Vakuutusyhtiöiden ehdoissa on eroja. Esimerkiksi tuulilukemien rajat vaihtelevat välillä 15 m/s - 21 m/s. Osa vakuutusyhtiöistä vaatii lukemaksi tuulen keskinopeuden. Ehdoissa on eroja myös siinä, korvataanko ja millä edellytyksin esimerkiksi puustoa, kasvustoa, ikkunoita jne.

Vakuutusyhtiökohtaisia eroja on myös raivauskulujen korvaamisessa. Mikäli myrsky on vaurioittanut puuta siten, että kiinteistöä uhkaa välitön vahinko (esim. puu kallistunut rakennusta kohti), voidaan puun poistaminen korvata vakuutuksesta vahingontorjuntakuluna.

Kun myrskyvahinkoilmoituksia tulee kerralla paljon, vakuutusyhtiöt ehtivät tarkastaa vain kaikkein suurimmat vahingot. Vahinkopaikasta kannattaakin varmuuden vuoksi ottaa kuvia ennen raivaamista.

Taloyhtiön puu auton päälle

Pääsääntöisesti taloyhtiö ei ole vastuussa myrskyn aiheuttamista vaurioista. Mikäli kuitenkin puun kaatumiseen liittyy taloyhtiön puolelta huolimattomuutta tai laiminlyönti (esim. lahon näköiselle puulle ei ole tehty mitään), taloyhtiö saattaa olla korvausvelvollinen. Tällöin voidaan käyttää taloyhtiön vastuuvakuutusta. Taloyhtiön ei kuitenkaan kannata maksaa korvauksia vahingonkärsineelle etukäteen ennen vastuuvakuutusyhtiön päätöstä.

Kiinteistön vastuuvakuutus ei maksa vahinkoa, jos kiinteistövakuutusyhtiö katsoo, ettei taloyhtiö ole vastuussa vahingosta. Tällöin auton omistajan tulee kääntyä oman autovakuutuksen puoleen. Kaskovakuutus on vapaaehtoinen, joten jos se puuttuu, vahinko auton omistajan itsensä maksettavaksi.

Lähde: Colemont Oy

Julkaistu: 29.12.2011 12:21