Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: lumivaarojen torjunnasta ei kannata säästää

Isännöintiliitto: lumivaarojen torjunnasta ei kannata säästää

Tiedote 26.1.2012

Liukkauden torjunnasta ja lumien pudottamisesta taloyhtiössä ei voi tinkiä. - Omaa tai muiden turvallisuutta ei kannata vaarantaa, korostaa Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

Ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin 3 prosenttia hoitovastikkeesta ja lumityöt ovat tästä vain osa. - Kyse on usein melko pienistä summista, joten taloyhtiössä ei kannata ottaa riskejä säästämällä lumitöistä, Furuhjelm neuvoo.

Hyvin johdetussa yhtiössä on varauduttu talven kuluihin. Yllätysten varalle taloyhtiöllä kannattaa olla maksuvalmiuspuskuria noin 10-15 prosenttia vuoden vastikelaskutuksesta.

Riskien minimoimiseksi isännöitsijät toivovat myös kulkijoilta varovaisuutta. Talvikeliin ei kannata lähteä liukkailla kesälipokkailla. Lumenputoamisen vaara-alueista varoittavia puomeja, lippusiimoja ja opasteita on aina noudatettava.

Sopimukset kuntoon

Isännöintiliitto muistuttaa, että turvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyhtiön yhteistyötä. Huolta on herättänyt käräjäoikeuden päätös Helsingin Hakaniemessä tammikuussa 2011 tapahtuneesta kattolumiturmasta. Huoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin sakkorangaistukseen kuolemantuottamuksesta. Päätös on synnyttänyt epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta tulee huolehtia.

Kiinteistönomistaja eli taloyhtiö vastaa siitä, että lumi ja jää eivät aiheuta vaaraa kiinteistön alueella liikkuville. - Taloyhtiön hallituksen ei tarvitse valvoa ympäri vuorokauden lumi- ja jäätilanteen muuttumista. Sen sijaan kannattaa varmistaa, että huoltoyhtiön kanssa on sovittu riittävästä tarkkailusta, Furuhjelm selventää.

Käytännössä isännöinti huolehtii siitä, että taloyhtiön huoltosopimukset ovat kunnossa. Huoltosopimuksessa määritellään mm. miten ja kuinka usein valvotaan lumi- ja jäätilannetta pihalla ja katolla, ja kuka tarvittaessa asettaa puomit varoittamaan vaaratilanteesta.

- Jos nämä asiat eivät käy ilmi huoltosopimuksesta, käynnistetään neuvottelut huoltoyhtiön kanssa, Furuh-jelm toteaa. Jos halutaan esimerkiksi lisätä huoltomiesten tarkkailukäyntejä, se tarkoittaa yleensä myös korotuksia hintaan. Lisäksi täytyy muistaa, että katolle saa mennä vain työturvallisuusmääräykset hallitseva ammattilainen, jolla on tarvittavat turvavälineet.

Lisätietoja

Isännöintiliitto, lakimies Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin tiedottajaverkoston jäsenet ympäri maata: http://www.isannointiliitto.fi/medialle/mediayhteydet/isannoinnintiedottajaverkosto/

Kotitalo-lehden video lumivaarojen torjunnasta: http://pihaparlamentti.fi/2012/01/eroon-kinoksista-miten-lumityot-tulisi-hoitaa-taloyhtiossa/

Valokuvia kattolumien pudottamisesta tiedotusvälineiden käyttöön: http://www.isannointiliitto.fi/medialle/kuvapankki/lumenpudotus/

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana yli 370 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 26.1.2012 08:18