Etusivu > Ajankohtaista > Taloyhtiöt valmistautuvat korjaushankkeisiin - nyt on vaikuttamisen aika

Taloyhtiöt valmistautuvat korjaushankkeisiin - nyt on vaikuttamisen aika

Taloyhtiöt valmistautuvat talven ja kevään kokouskierroksiin. Isännöintiyrityksissä laaditaan parhaillaan tilinpäätöksiä, valmistellaan talousarvioehdotuksia ja korjaushankkeita. Taloyhtiöiden hallitukset kokoontuvat helmi-maaliskuussa valmistelemaan ehdotusten pohjalta yhtiökokouksia, joita pidetään tyypillisesti huhti-toukokuussa.

Vaikka kustannukset osoittavat lähes kaikilta osin nousua, joitain myönteisiäkin asioita on ilmassa. Viime vuoden lopun lämmönkulutus on monessa kiinteistössä ollut ennakoitua alhaisempi, joten kustannuksia on säästetty. Ensilumen tultua vasta vuoden vaihteessa, vältyttiin loppuvuonna lumen poiskuljetuskustannuksilta.

Ylläpitokustannusten nousuun vaikuttavat Pirkanmaan alueella eniten kaukolämmön ja energian hintojen nousu, kiinteistöveron nousu ja tupo-ratkaisun palkkoja nostavan vaikutuksen siirtyminen ostettuihin palveluihin, kiinteistöhuoltoon, isännöintiin ja muihin palveluihin. Hoitovastikkeisiin kohdistuu tällä hetkellä 5-10 prosentin nousupaine. Taloyhtiöiden on huolehdittava myös maksuvalmiudesta. Asiantunteva taloyhtiön hoitaminen varmistaa, että taloyhtiön talous pysyy tasapainossa. Riittävä maksuvalmiuspuskuri on noin 10-15 prosenttia vuoden vastikelaskutuksesta.

Korkotasoa on edelleen matala. Vaikka pankit ovat kautta linjan nostaneet marginaalejaan, Euribor-korot ja Prime-korot ovat olleet alhaalla. Talousennusteiden mukaan matalan koron aikaa eletään vielä pitkään, jottei Euroopan talouskehitys häiriinny. Nämä ovat omiaan nostamaan intoa käynnistää korjaushankkeita. Näyttää myös siltä, että yrityksillä on kerrankin sopivasti töitä ja urakkatarjouksia saadaan mukavasti. Elvytysavustus aiheutti vuosille 2010 ja 2011 kysyntä- ja työpiikin, joka on nyt tasaantumassa. Tasaantuminen näkyy myös hinnoissa: tuntuma on, että urakkahinnoittelu on maltillista.

Suunnitelmallinen korjaaminen valtaa alaa taloyhtiöissä. Tänä vuonna esitellään nyt toista kertaa hallituksen selvitys yhtiössä tehdyistä merkittävistä korjauksista sekä 5 vuoden kunnossapitotarveselvitys. Isännöitsijöiden mukaan taloyhtiöihin on näiden selvitysten myötä pikku hiljaa vakiintumassa pitkäjänteinen korjauskulttuuri. Korjaushankkeeseen ei ole syytä rynnätä suin päin, vaan tulee muistaa korjaushankkeen vaiheet: 1) Tarveselvitys, 2) Hankesuunnittelu, 3) Rakennussuunnittelu, 4) Toteutus ja 5) Käyttöönotto. Usein suurimmat virheet tehdään jo hankkeen alkuvaiheessa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän taloyhtiön tulee huolehtia, että työn toteuttamiseen on valjastettu riittävän pätevät suunnittelijaresurssit. Hyvin suunniteltu hanke myös toteutuu halutulla tavalla.

Yhtiökokouksessa kaikki osakkaat voivat tasavertaisesti vaikuttaa yhtiön tulevaisuuteen. Siellä määritellään yhtiön tavoitteet ja päätetään suuntaviivat, joiden puitteissa hallitus ja isännöinti johtavat yhtiötä tulevan vuoden ajan. Osallistumalla voit vaikuttaa!

Pirkanmaan Isännöitsijät ry:n ja Kiinteistöliitto Pirkanmaan edustajat ovat tavattavissa Tampereen Messu ja Urheilukeskuksessa pidettävillä ASTA-rakentaja messuilla perjantaina 10.2.2012.

Lisätiedot:
puheenjohtaja Ilkka Saarinen, Pirkanmaan Isännöitsijät ry ilkka.saarinen@iisoy.fi puh. 050 4300221
toiminnanjohtaja Jorma Koutonen, Kiinteistöliitto Pirkanmaa, jorma.koutonen@pirkanmaankiinteistoyhdistys.fi, puh. 040 5476910

Julkaistu: 10.2.2012 08:37