Etusivu > Ajankohtaista > Lumiriskit arvioitava pelastussuunnitelmassa

Lumiriskit arvioitava pelastussuunnitelmassa

Tiedote 23.2.2012

Taloyhtiöissä uudistetaan parhaillaan pelastussuunnitelmia, mikä tuo suunnitelmallisuutta lumivaaroihin varautumiseen. - Jokaisen taloyhtiön pitää miettiä, miten lumiriskeihin varaudutaan tulevaisuudessa ja miten vaaratilanteissa toimitaan. Kun riskit tiedetään, niihin on helpompi varautua etukäteen, sanoo Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

Taloyhtiöillä on uudistuneen pelastuslain mukaan velvollisuus uudistaa pelastussuunnitelma pelastuslain mukaiseksi. Pelastussuunnitelman laatii hallitus, ja isännöinti tukee hallitusta riskien tunnistamisessa.

Taloyhtiön hallitus ja asukkaat arvioivat pelastussuunnitelmassa lumiriskejä juuri oman taloyhtiön näkökulmasta. - Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, onko kyseessä kuusikerroksinen harjakattotalo vilkkaan kävelykadun varrella vai tasakattoinen rivitalo metsän reunalla. Riski on suurempi, jos katon reunaan muodostuu joka talvi jääpuikkoja, Furuhjelm selventää.

Pelastussuunnitelmaa laadittaessa arvioidaan myös sitä, mitä todellisessa vaaratilanteessa tehdään: miten vaaralliset alueet merkitään ja miten alue eristetään puomeilla ja huomionauhoilla.

Furuhjelm muistuttaa, että asukkaiden pitää tuntea oman taloyhtiönsä riskit, jotta he ymmärtävät, miksi kiinteistönhuoltoon pitää panostaa. - Hyvin johdettu taloyhtiö varautuu riskeihin ja talven kuluihin etukäteen. Turvallisuusasioissa taloyhtiö ei saa säästää. Onhan kyse sekä omasta että muiden turvallisuudesta.

Sisäasiainministeriö on laatinut pelastussuunnitelmaohjeen, joka auttaa pelastussuunnitelman laatimisessa. Isännöintiliitto oli mukana ohjeen laatimisessa.

Lisätietoja

Sisäasiainministeriön ohje pelastussuunnitelman laatimiseksi (pdf)

Isännöintiliitto, lakimies Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976

Käytännön kokemukset: Isännöinnin tiedottajaverkoston jäsenet ympäri maata

Isännöintiliiton julkaiseman Kotitalo-lehden video lumivaarojen torjunnasta

Tiedotusvälineiden käyttöön valokuvia kattolumien pudottamisesta

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Kehitämme isännöintiä ja koko kiinteistöalaa yhdessä jäsenten, asiakkaiden ja palveluntarjoajien kanssa.

Isännöintiliitossa on mukana yli 370 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 23.2.2012 08:50