Etusivu > Ajankohtaista > E-lasku ja suoramaksu kotimaan suoraveloituksen tilalle

E-lasku ja suoramaksu kotimaan suoraveloituksen tilalle

Kotimaisesta suoraveloituksesta luovutaan euroalueen maissa 31.1.2014 mennessä. Suomessa suoraveloituslaskuttajille suositellaan siirtymistä e-laskuun ja uuteen suoramaksuun. Muita suoraveloituksen korvaavia palveluita ovat SEPA-suoraveloitus ja paperilasku.

Verkkopankkia käyttävien asiakkaiden laskutukseen suositellaan e-laskua ja sen automaattista maksamista, jossa maksaja antaa pankilleen toimeksiannon maksaa laskuttajan laskut automaattisesti tililtään. Maksaja voi halutessaan hyödyntää e-laskuja myös ilman automaattisen maksamisen palvelua ja hyväksyä verkkopankissaan jokaisen laskun erikseen maksettavaksi.

Niille asiakkaille, joilla ei ole käytössään verkkopankkia, pankit ovat yhdessä laskuttajien kanssa kehittäneet suoramaksun. Laskuttaja lähettää suoramaksuasiakkaalle laskun asiakkaan kanssa sopimallaan tavalla (esim. postitse) ja kopion laskusta e-laskuna pankkiin. Maksaja-asiakas on antanut pankilleen toimeksiannon maksaa laskuttajan pankkiin lähettämät e-laskut eräpäivänä automaattisesti tililtään. Maksajan kannalta suoramaksu vastaakin palvelutasoltaan ja toiminnallisuudeltaan nykyistä suoraveloitusta.

Kotimaisen suoraveloituksen valtakirjat on mahdollista muuntaa e-laskusopimuksiksi ja suoramaksutoimeksiannoiksi.

Suoramaksun käyttöönotto ja valtakirjojen muunto aiheuttaa toimenpiteitä laskuttajille:

  • E-laskutusta jo käyttävän laskuttajan tulee päivittää laskutusohjelmistonsa tukemaan suoramaksua ja valtakirjojen muuntoa sekä sopia muuntopalvelusta pankkinsa kanssa.
  • Laskuttajan, joka ei vielä käytä e-laskutusta on sovittava pankin kanssa e-laskupalvelusta ja muuntopalvelusta sekä otettava käyttöön suoramaksua ja valtakirjojen muuntoa tukeva laskutusohjelma.

Laskuttaja voi tämän jälkeen käynnistää muuntopalvelun vuoden 2013 aikana. Maksaja-asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.

Finvoice-välityspalvelu- ja ilmoittamispalvelukuvaukset on päivitetty.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Julkaistu: 15.3.2012 07:58