Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Taloyhtiöissä valmistauduttava sähköautojen lataamiseen

Tiedote 27.3.2012

Isännöintiliitto: Taloyhtiöissä valmistauduttava sähköautojen lataamiseen

Sähköautojen lataaminen kotipihassa lisääntyy huomattavasti lähivuosina. Taloyhtiöissä ei ole vielä juurikaan mietitty, miten sähköautojen yleistymiseen varaudutaan. - Uudiskohteiden suunnitelmissa ja vanhojen pysäköintialueiden korjaussuunnitelmissa on viisasta luoda valmius älykkään latausjärjestelmän käyttöönottoon, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen sanoo.

Nykyisistä lämmitystolpista sähköautoa ei välttämättä voi ladata. Sähköauton lataaminen edellyttää sähköturvallista, älykästä ja helppokäyttöistä latausjärjestelmää, jossa jokainen maksaa kuluttamansa sähkön. Lämmityspisteen soveltuvuudesta sähköajoneuvon lataamiseen on varmistuttava etukäteen.

Taloyhtiöiden päätöksentekoa älykkäiden latausjärjestelmien rakentamisessa nopeuttaisi, jos valtio ohjaisi siihen avustuksilla. Isännöintiliitto onkin esittänyt Ympäristöministeriölle, että tällaisiin korjaushankkeisiin myönnettäisiin avustuksia. - Sähköautojen lisääntyminen on iso teknologinen ja kuluttajakäyttäytymisen muutos, johon on reagoitava. Käytännössä isännöinti tuo asian esille taloyhtiössä päätöksentekoa varten, Kauranen muistuttaa.

Sähköverkosta ladattavien autojen määrä kasvaa nopeasti. Tänä vuonna valmistajat tuovat markkinoille useita ladattavia hybridimalleja ja täysin sähköllä toimivia autoja. Joidenkin arvioiden mukaan 20 vuoden kuluessa jopa puolet autokannasta voi olla sähköautoja. Myös sähköautojen älykkäitä latausjärjestelmiä on jo tullut markkinoille. - Jos ilmastonmuutokseen halutaan vaikuttaa sähköautoja lisäämällä, taloyhtiöiden parkkipaikoille tarvitaan uutta tekniikkaa, Kauranen kiteyttää.

Sähkö- ja elektroniikka-alan kansallinen standardointijärjestö SESKO julkaisi tammikuussa suosituksen sähköautojen lataamiseen kiinteistöjen sähköverkoissa liittyvän. Isännöintiliiton julkaisema Kotitalo-lehti kirjoittaa aiheesta tuoreimmassa numerossaan.

Lisätiedot

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421

Isännöintiliiton lausunto (pdf) luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annetun asetuksen muuttamisesta.

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Teemme työtä, jonka tavoitteena on taloyhtiön sujuva arki, ennakoitavat asumiskustannukset ja huolehtia asunto-omaisuuden arvosta.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 27.3.2012 08:31