Etusivu > Ajankohtaista > Isännöinti ratkaisee kameravalvonnan onnistumisen

Tiedote 24.5.2012

Isännöinti ratkaisee kameravalvonnan onnistumisen

Kameravalvonta sekä salakatselu puhututtavat, sillä taloyhtiöiden kameravalvonta on yleistymässä. Kameravalvonta ei kuitenkaan ole oikotie turvallisuuteen. - Turvallisuudentunteen vaalimisen tulisi olla asukkaiden yhteinen projekti, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo. Kameravalvontaa käsitellään Isännöintiliiton Kesäseminaarissa, joka alkaa tänään.

Yhteisöllisyys lisää turvallisuudentunnetta

- Tyypillinen syy kameravalvonnan aloittamiseen on asukkaiden kokema turvattomuudentunne, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo. Kameroiden läsnäolo ei kuitenkaan ole yksiselitteinen ratkaisu ongelmaan. Turvallisuudentunnetta lisää ennen kaikkea yhteisöllisyys - esimerkiksi tieto siitä, että naapurit pitävät asuntoa silmällä lomamatkan ajan.

- Jos kameravalvontaan kaikesta huolimatta päädytään, ammattitaitoinen isännöinti on hankkeen onnistumisen kannalta ratkaisevassa asemassa. Isännöinti osaa arvioida, miten valvonta voidaan tarvittaessa järjestää lainmukaisesti, Furuhjelm painottaa.

Salakatselutilanne voi syntyä vahingossa

Salakatselulla tarkoitetaan oikeudetonta kuvaamista. Se on rikos, josta voi seurata sakkoja.

Rajanveto sallitun ja kielletyn katselun välillä ei ole aina helppoa. Salakatselutapauksia ratkottaessa tapahtumapaikka on keskeisessä osassa. Esimerkiksi kuvaaminen yleisillä paikoilla on sallittua, mutta toisen olohuoneen kuvaaminen ulkoa käsin on kiellettyä.

- Salakatselutilanne voi syntyä vahingossa, jos valvontakameroita asennettaessa ei noudateta huolellisuutta, Furuhjelm varoittaa. Kamerat tuleekin asentaa niin, että ne osoittavat yleiseen alueeseen päin.

Muistettavaa kameravalvonnasta

 • Hallitus voi päättää budjettinsa rajoissa valvontakameroiden hankkimisesta.
 • Hallituksen on pidettävä huolta, että kameravalvonnasta tiedotetaan selvästi kylteillä.
 • Kamerat eivät saa kuvata:
  - yksittäisen verkkokomeron tai asunnon ovea
  - kodin sisätiloja
  - parveketta
  - saunatiloja
  - rajattuja piha-alueita
 • Kamerat voi asentaa:
  - porraskäytävään siten, etteivät ne kuvaa yksittäisten asuntojen ulko-ovia
  - rakennuksen ulko-ovelle niin, että ne osoittavat yleiselle piha-alueelle

Lisätiedot

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: http://www.isannointiliitto.fi/medialle/mediayhteydet/paikallisetasiantuntijat/

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 24.5.2012 09:24