Etusivu > Ajankohtaista > Kotitalon lukijat: Aika tarkastaa palovaroitin?

Tiedote 30.5.2012

Kotitalon lukijat: Aika tarkastaa palovaroitin?

Kotitalo-lehti kysyi toukokuussa lukijoiltaan, milloin he ovat viimeksi tarkastaneet palovaroittimensa toiminnan. Noin 39 prosenttia kertoi testanneensa varoitinta viimeisen kuukauden aikana. Palovaroittimen toiminta pitäisi tarkastaa kuukausittain testinapista.

Noin 41 prosenttia vastanneista oli tarkastanut palovaroittimensa tämän vuoden puolella. Loput vastaajat myönsivät, että varoittimen säännöllinen tarkastaminen on unohtunut. Kaikki vastaajat kuitenkin omistivat palovaroittimen ja kertoivat tarkastaneensa sen joskus.

- Asukas vastaa siitä, että asunnossa on palovaroittimia ja että ne toimivat, muistuttaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm. Palovaroittimia pitää olla yksi jokaista 60 m² kohden.

Muistutukset herättävät tarkistamaan palovaroittimen

Hiljaisen varoittimen tarkistus jää helposti, ellei mikään muistuta siitä. Viimeistään pariston loppumisen merkkiääni saa vaihtamaan pariston. Uusissa malleissa on usein myös vilkkuva valo, joka kertoo toimintakunnosta.

Aina sekään ei auta. Erään vastaajan varoitin tuli testattua vasta käytännössä: - Vuonna 2003, kun kämppäni paloi täysremontoitavaan kuntoon.

Toisen vastaajan taloyhtiössä kaikkiin asuntoihin hankittiin sammutuspeitteet samalla, kun porraskäytävän palovaroittimet uusittiin.

Naapurin huolellisuus epäilyttää

Vaikka oma varoitin tulisi tarkistettua, joitakin huolettaa naapurien huolellisuus. Useampi lukija tiesi hyvän 112-muistisäännön: - Taloyhtiössä pitäisi järjestää niin sanottu 112-päivä (11.2. tai 1.12.) niin tulisi jokaiselle muistutus tarkistaa. Samaan voi yhdistää muutkin asukkaiden omatoimiset huollot asunnossa, kuten pesukoneiden vesiletkujen tarkistuksen, poistoilmaluukkujen puhdistuksen, lattiakaivot jne. Muistutus asukkaille, mistä voi itse huolehtia. Lisää muistutettavaa varmaan löytyy kun hallitus vähän miettii!

Lisätiedot

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm
Kotitalo-lehti, päätoimittaja Marjut Joensuu, puh. 040 500 2828

Kotitalo-lehti on 8 kertaa vuodessa ilmestyvä tuhti tietopaketti taloyhtiön päättäjille. Lehti tarjoaa käytännön eväitä taloyhtiön arjen sujuvuuden, asumisviihtyvyyden ja arvon kehittämiseksi.

www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

www.isannointiliitto.fi

Julkaistu: 30.5.2012 11:29