Etusivu > Ajankohtaista > STUL: Käytä jatkojohtoja ja kaapelikeloja turvallisesti

STUL: Käytä jatkojohtoja ja kaapelikeloja turvallisesti

Kesällä ulkona tarvitaan jatkojohtoja erilaisten pihan ja puutarhan laitteiden käyttämiseen. Kun talven yli säilytettyjä jatkojohtoja otetaan käyttöön, niiden kunto kannattaa tarkastaa huolellisesti.

Jatkojohdot, joiden pintakerros on haurastunut tai vahingoittunut niin, että siinä on halkeamia, tulee hävittää. Jos pistotulpassa tai jatkopistorasiassa on näkyviä vaurioita tai pahoja kulumia, tuote on syytä vaihtaa uuteen.

Uusia jatkojohtoja hankittaessa on tärkeää varmistaa, että jatkojohto soveltuu ulkokäyttöön. Tällöin se kestää paremmin esimerkiksi lämpötilanvaihteluita ja vesiroiskeita.

On hyvä huomioida, että jatkojohdossa oleva CE-merkintä ei yksistään takaa tuotteen turvallisuutta ja sopivuutta ulkokäyttöön Suomen olosuhteissa. Sen sijaan FI-merkittyjen jatkojohtojen ja kaapelikelojen turvallisuus ja soveltuvuus Suomen olosuhteisiin on testattu laboratoriossa.

Ulkokäytössä sähkölaitteisiin, jatkojohtoon ja kaapelikelaan tulee ottaa sähkö vikavirtasuojatusta pistorasiasta. Vanhoissa taloissa ulkopistorasioissa ei välttämättä ole vikavirtasuojakytkintä. Turvallisinta on pyytää paikallista sähköurakoitsijaa vaihtamaan ulkopistorasiat vikavirtasuojattuun malliin ja samalla tarkistamaan syöttöjärjestelmän kunto.

Lisäksi kannattaa muistaa huolellisuus ja olla tarkkana, etteivät johdot vaurioidu esimerkiksi liikenteestä tai ruohoa ja pensasaitaa leikattaessa.

Lähde: STUL

Julkaistu: 19.6.2012 09:50