Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Ilmalämpöpumpulle oltava aina taloyhtiön lupa

Tiedote 20.6.2012

Isännöintiliitto: Ilmalämpöpumpulle oltava aina taloyhtiön lupa

Helteet lämmittävät asuinhuoneistoja, ja helpotusta kuumuuteen haetaan tuulettimien lisäksi ilmalämpöpumpuilla. Ilmalämpöpumppu on mahdollista asentaa kerros- tai rivitalohuoneistoon, mutta siihen tulee hakea aina lupa taloyhtiöltä ennen työn aloittamista. - Lupa on haettava, koska osa ilmalämpöpumpun asennuksesta tehdään asunnon ulkopuolelle. Hakemuksessa esitetään riittävät suunnitelmat asennuksesta sekä ilmoitetaan, mikä yritys tekee asennustyön, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Taloyhtiö voi kieltää asennuksen ilman perusteluja, koska muutos ulottuu asunnon ulkopuolelle. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamista, jos lupa on myönnetty jo jollekin osakkaalle.

- Lain mukaan osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Julkisivuseikoista onkin keskusteltava taloyhtiössä, ennen kuin lupa myönnetään ensimmäiselle hakijalle, Furuhjelm sanoo.

Ammattilainen asentaa, taloyhtiö valvoo

Ilmalämpöpumpun putkityöt teetetään ammattimaisella putkiliikkeellä ja sähkötyöt pätevöityneellä sähköliikkeellä. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun tuottama lauhdevesi on johdettava oikein, jotta vesi ei pääse rakenteisiin.

- On syytä muistaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii taloyhtiön valvonnan ja tarvittaessa äänentasomittauksen, Furuhjelm tähdentää.

Rakennusta ja huoneistoa palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso saa olla enintään 45 dB saman tai läheisen rakennuksen ulkopuolella, parvekkeella tai pihamaalla.

- Taloyhtiö edellyttää yleensä, että ulkoyksikkö saa tuottaa ääntä enintään 40 dB, kun parvekelasit ovat auki. Tällöin naapuriin ei kantaudu ääniä, Furuhjelm toteaa.

Lisätiedot

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: http://www.isannointiliitto.fi/medialle/mediayhteydet/paikallisetasiantuntijat/

Huoneistoremontti-opas: www.isannointiliitto.fi/medialle/oppaat

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 20.6.2012 12:37