Etusivu > Ajankohtaista > STUL: Suojaa sähkölaitteet ukkosen aiheuttamilta vahingoilta

STUL: Suojaa sähkölaitteet ukkosen aiheuttamilta vahingoilta

Ukkonen on vahingoittanut sähkölaitteita ja saanut aikaan taloudellisia vahinkoja enenevissä määrin viime vuosina. Nykytekniikka on herkkää ukkosen synnyttämille ylijännitteille, ja pahimmillaan sähkölaitteiden vahingoittumisesta voi seurata palovaara.

Rakennukseen osuvan salaman sijaan yleisempi syy sähkölaitteiden vaurioitumiselle on sähkö- tai tietoliikenneverkon kautta tuleva ylijännite. Salama voi iskeä sähköjohtoon tai sen lähistölle, jolloin ylijännite saattaa siirtyä verkkoa pitkin jopa useita kilometrejä.

Ylijännitepiikki ei vahingoita laitteita, joita ei ole kytketty sähköverkkoon. Helpoin tapa suojata sähkölaitteet ylijännitteeltä onkin irrottaa sähkötulppa pistorasiasta.

Myös kiinteään sähköasennukseen kuuluvat laitteet voivat vaurioitua ylijännitteestä. Kiinteää laitetta, kuten elektronista termostaattia, ei kuitenkaan ole tarkoitettu irrotettavaksi sähköverkosta.

Kiinteät sähkölaitteet kannattaa suojata ylijännitesuojalla, joka ohjaa sähköverkon kautta saapuneet ylijännitteet hallitusti maahan ja estää laitteiden vahingoittumisen. Toimiva suojaus edellyttää rakennuksen pääkeskukseen kiinteästi asennettavaa suojaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää esimerkiksi pistorasian suojalla.

Lähde: STUL

Julkaistu: 18.7.2012 09:03