Etusivu > Ajankohtaista > Tukes: Käyttöohjeiden noudattaminen ehkäisee sähköpaloja

Tukes: Käyttöohjeiden noudattaminen ehkäisee sähköpaloja

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut kesän aikana useita tulipaloja ja vaaratilanteita, jotka ovat aiheutuneet sähkölaitteiden käytöstä käyttöohjeiden vastaisesti. Tukes muistuttaa, että sähkölaitteiden käyttö-, asennus-, huolto- ja turvallisuusohjeisiin perehtyminen ja niiden noudattaminen on paras tapa ennaltaehkäistä vaaratilanteita.

Sähkölaitteita tulee käyttää vain asennusohjeiden mukaisissa paikoissa. Käyttöohje taasen kertoo, miten laitetta käytetään ja huolletaan ja kuinka se hävitetään käytön jälkeen. Käyttöohjeista selviää myös, täytyykö laitteen virtajohto irrottaa pistorasiasta käytön jälkeen.

Käytön jälkeen pistorasiasta irrotettavat laitteet ovat tavallisesti helposti liikuteltavia ja suhteellisen pienikokoisia, kuten esimerkiksi hiustenkuivaajat ja partakoneet. Myös sähkötyökalut sekä keittiön ja kodinhoidon pienkoneet on useimmiten irrotettava verkosta.

Sen sijaan kiinteästi asennettuja ja suurikokoisia sähkölaitteita, kuten mikroaaltouunia ja televisiota, ei yleensä tarvitse irrottaa käytön jälkeen pistorasiasta. Joillekin viihde-elektroniikan laitteille toistuva virtojen katkaisu saattaa olla jopa haitallista.

Jatkuva laitteiden perusteeton irrottaminen ja kiinnittäminen kuluttaa pistorasioita ja -tulppia sekä laitteiden liitäntäjohtoja. Kulunut pistorasia tai -tulppa ja vaurioitunut liitäntäjohto voivat myös aiheuttaa sähköpalon.

Suuretkin sähkölaiteet kannattaa kuitenkin irrottaa pistorasiasta, jos tiedossa on esimerkiksi pitkä matka. Myös ukkoskausina haja-asutusalueilla on perusteltua ottaa helposti saatavilla olevat pistotulpat pois verkosta.

Vaatimustenmukaisen sähkölaitteen oikeasta ja turvallisesta käytöstä on aina vastuussa laitteen haltija tai käyttäjä. Sähköliesi, kiuas, valaisin, lämmityslaite tai muu sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon, jos laite esimerkiksi peitetään käyttöohjeen vastaisesti.

Tukes muistuttaa myös, että jatkojohto on tarkoitettu ainoastaan tilapäiseen käyttöön. Jatkojohtoa käytettäessä pitää varmistaa, että johto kestää siihen kiinnitettyjen laitteiden kuormituksen.

Lähde: Tukes

Julkaistu: 1.8.2012 08:35