Etusivu > Ajankohtaista > Kerrostaloja etsitään mukaan energiatehokkuuden parantamisen vaikutuksia mittaavaan tutkimukseen

Kerrostaloja etsitään mukaan energiatehokkuuden parantamisen vaikutuksia mittaavaan tutkimukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tampereen teknillinen yliopisto sekä liettualainen Kaunasin teknillinen yliopisto etsivät tutkimushankkeeseensa mukaan kerrostaloja. Hankkeen tavoitteena on selvittää, miten energiatehokkuuden parantaminen vaikuttaa sisäympäristötekijöihin ja asukkaiden terveyteen.

Rakennusten sisäympäristön laatuun vaikuttavat muun muassa ilmanvaihto, lämpö- ja kosteusolosuhteet, sisäilman epäpuhtaudet, melu ja valaistus.Tutkimushankkeeseen etsitään mukaan kerrostaloja, joissa tehdään kesäkaudella 2013 tai 2014 energiatalouteen vaikuttavia korjauksia, esimerkiksi vaihdetaan ikkunat tai parannetaan ilmanvaihtoa tai lämmitysjärjestelmää.

Mukaan valittavia taloja seurataan yhden lämmityskauden ajan sekä ennen korjausta että korjauksen jälkeen. Viiden vapaaehtoisen asukkaan kodissa tehdään erilaisia sisäilman olosuhde- ja epäpuhtausmittauksia. Lisäksi asukkaita ja isännöitsijöitä haastatellaan.

Rakennusten omistaja saa veloituksetta käyttöönsä tutkimustulokset. Tutkimuksesta on konkreettista hyötyä talon asukkaille, sillä he saavat ajankohtaista tietoa kotinsa sisäilmasta sekä sen vaikutuksesta omaan terveyteensä. Myös taloyhtiö hyötyy, sillä tulosten avulla se voi mitata käytännössä remontin onnistumista.

Lopulliset tutkimustulokset analysoidaan ja raportoidaan ryhmätasolla, jolloin yksittäiset rakennukset tai henkilöt eivät ole tunnistettavissa.

Projektin verkkosivut: www.insulateproject.eu

Lisätietoja ja kohde-ehdotukset (ilmoittautumiset toivotaan 30.9.2012 mennessä):
Anu Aaltonen
tutkija, Tampereen teknillinen yliopisto
p. 040 849 0846

Julkaistu: 5.9.2012 20:54