Etusivu > Ajankohtaista > Isännöitsijät povaavat putkiremonttien hintoihin 4,6 % nousua

Tiedote 11.9.2012

Isännöitsijät povaavat putkiremonttien hintoihin 4,6 % nousua

Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin 2012 mukaan isännöitsijät ennakoivat putkiremonttien hintoihin 4,6 prosentin nousua seuraavien 12 kuukauden aikana. Viime vuonna vastaava luku oli 4,8 prosenttia. - Odotukset hintakehitykselle ovat melko lailla viime vuoden luokkaa, summaa Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Yhteensä 63 prosenttia vastanneista uskoo urakkahintojen nousevan. Suurehkoa, yli kymmenen prosentin, hintojen nousua ennakoi tänä vuonna kuitenkin harvempi kuin viime vuonna. Reilu viidennes odottaa hintojen pysyvän kutakuinkin ennallaan.

Kaksion putkiremontti maksaa 22 000 euroa

Jos tehdään putkiremontti, jossa putkistot uusitaan kokonaan, remonttihintojen mediaani koko maassa on 450 euroa vastikeneliöltä. Jos vanhat putket korjataan, remontin mediaanihinta on 174 euroa neliöltä. Jos taas tehdään yhdistelmäremontti, jossa osa putkistoista korjataan ja osa uusitaan, hinta on 400 euroa neliöltä. Näissä hinnoissa on mukana vain putkistoihin kohdistuvat työt, ei esimerkiksi antenni- tai sähköjärjestelmiin tai yhteisiin tiloihin liittyviä korjaustöitä. Näin ollen putkiremontti maksaa 50 neliöisen kaksion omistajalle noin 22 000 euroa, kun remontti tehdään putket uusimalla.

Eri menetelmien hinnat vaihtelevat, mutta Kauranen muistuttaa, että vain hinnan perusteella ei voi poimia sopivaa menetelmää. - Ei voi yleistää, että jokin tietty menetelmä olisi kaikille paras. Remontin toteutukseen vaikuttavat esimerkiksi taloyhtiön ikä, putkien kunto ja erityisesti se, halutaanko putkiremontin yhteydessä uudistaa asuntojen kylpyhuoneet ja keittiöt.

Hinnat vaihtelevat alueellisesti. Pääkaupunkiseudulla remontin keskihinta, kun putkistot uusitaan kokonaan, on 650 euroa neliöltä, muualla maassa 410 euroa. Pääkaupunkiseudun kalleutta selittävät palkkakustannukset ja kova kysyntä. Vanhat talot ovat myös teknisesti vaativia, ja ahtaassa kaupunkiasutuksessa työmaan suojaaminen ja logistiikka maksavat.

Lisäksi hankkeen kokonaishintaan vaikuttaa se, tehdäänkö putkiremontin ohella muita korjauksia. - Usein se on järkevää. Tyypillisesti samalla uudistetaan esimerkiksi sähköjärjestelmät, Kauranen sanoo.

Putkiremonttien kilpailutta misessa osakkaiden kannattaa luottaa isännöintiyritysten asiantuntemukseen. - Heillä on useimmiten hyvä näkemys siitä, mikä on ajankohdan hintataso ja tuntuma urakoitsijoiden toiminnasta, Kauranen toteaa.

Faktat

  • Ns. perinteisissä menetelmissä vanhat vesijohto- ja viemäriputkistot korvataan uusilla.
  • Ns. uusissa menetelmissä vanhat vesijohto- ja viemäriputkistot korjataan tekemällä niiden sisälle uudet putket joko sukitus-, sujutus- tai pinnoitus/ruiskuvalumenetelmällä.
  • Ns. yhdistelmäremontti tarkoittaa näiden menetelmien yhdistämistä.

Isännöintiliiton putkiremonttibarometriin 2012 vastasi 269 isännöitsijää touko-kesäkuussa, ja aineisto käsittää yhteensä 158 viimeisen kahden vuoden aikana toteutunutta putkiremonttia. Barometrin toteutti Promenade Research Oy. Isännöintiliitto on tutkinut putkiremontteja vuodesta 2006 lähtien. Isännöintiliiton lisäksi barometria olivat toteuttamassa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Suomen keskeiset putkiremonttiyritykset:

Consti Talotekniikka Oy
Emator Oy
Lassila&Tikanoja
NCC Rakennus Oy
NewLiner Oy
Picote Oy
Pipe-Modul Oy
Prolinesystems Relining Oy

Lisätietoja

Tutkimusraportti (pdf)

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421
Isännöintiliitto, asiantuntija T & K, Pekka Harjunkoski, puh. 050 599 0079

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat/

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 11.9.2012 06:54