Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliiton opas taklaa vesivahingot

Tiedote 13.9.2012

Isännöintiliiton opas taklaa vesivahingot

Asunto-osake on monen suomalaisen suurin omaisuus, josta kannattaa pitää huolta. Oikealla kunnossapidolla monet kalliit vahingot ovat estettävissä. Jos vahinko kuitenkin tapahtuu, oikea toiminta vahinkotilanteessa vähentää korjauskustannuksia, lisävahinkoja ja riitoja. Isännöinnin pitää huolehtia, että asukkaat saavat riittävästi tietoa. Tätä varten Isännöintiliitto on julkaissut Kunnossapitovastuu-oppaan osakkaalle ja vuokralaiselle.

Kunnossapitovastuu-opas neuvoo, miten asukas voi huolehtia asunnon kunnosta ja ehkäistä vahinkoja. Se sisältää myös toimintaohjeita erilaisiin vahinkotilanteisiin ja paljon käytännön esimerkkejä. Opas kertoo, miten vahinkokorjaus etenee silloin, kun vahinko on jo tapahtunut, ja milloin yhtiövastikkeesta tai vuokrasta voi saada alennusta.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm muistuttaa, että tärkeintä on ilmoittaa vahingosta heti. Kiireellisissä tapauksissa asukkaan pitää ottaa yhteyttä huoltopäivystykseen ja muissa tapauksissa huolto- tai isännöintiyritykseen. Ensin estetään lisävahingot ja korjataan vauriot kunnossapitovastuun mukaisesti. Sen jälkeen selvitetään, onko joku aiheuttanut vahingon huolimattomuudellaan ja voiko taloyhtiö vaatia korvauksia häneltä.

- Isännöinti arvioi, miten asiassa edetään ja tarvitaanko lisäkartoituksia. Isännöinti on asiantuntijapalvelua, joka huolehtii, että korjaukset ovat suunnitelmallisia ja kotitalon arki sujuu vahingosta huolimatta. Osakkaiden ja vuokralaisten kannattaa pysyä rauhallisina ja toimia isännöintiyrityksen ohjeiden mukaan, Furuhjelm sanoo.

Oikea tieto säästää rahaa

Furuhjelm painottaa, että isännöinnin pitää huolehtia siitä, että osakkaat ja vuokralaiset saavat ohjeet heti eikä vasta sitten, kun viemäristä tulvii likavettä asuntoon.

- Kun vahinko sattuu, paniikki, huhut ja riidat pääsevät helposti valloilleen. Onkin tärkeää, että osakkaat ja vuokralaiset tietävät kunnossapitovastuun jakautumisesta, vahinkojen ehkäisemisestä ja toimintatavoista etukäteen. Oikea toiminta säästää selvää rahaa. Kunnossapitovastuu-opas kannattaa jakaa joka huoneistoon, Furuhjelm toteaa.

Kunnossapitovastuu-oppaasta voi kysyä lisää omalta isännöitsijältä tai Isännöintiliitosta: www.isannointiliitto.fi/oppaat.

Lisätiedot

Kunnossapitovastuu - Ohjeita osakkaalle ja vuokralaiselle, Isännöintiliitto 2012

http://www.isannointiliitto.fi/hallitukselle/oppaat/kunnossapitovastuuopas/

Arvostelukappaleet tiedotusvälineille: Isännöintiliitto, suunnittelija Minna Kivinen, puh. 050 302 6325, minna.kivinen@isannointiliitto.fi

Oppaan laatineet asiantuntijat:
lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976
kiinteistöneuvos Mikko Peltokorpi, puh. 050 523 2500
projektipäällikkö Hemmo Päivärinne, puh. 050 359 9560

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 13.9.2012 06:05