Etusivu > Ajankohtaista > Kylpyhuonevahingot kuriin viestinnällä

Tiedote 26.9.2012

Kylpyhuonevahingot kuriin viestinnällä

Kylpyhuoneessa sattuu erilaisia vahinkoja, kuten viemäritukoksia ja -vuotoja. - Isännöinnin pitää huolehtia siitä, että asukkaat tietävät, miten kotia täytyy hoitaa. Kylpyhuoneessa asukkaan tehtävänä on esimerkiksi puhdistaa lattiakaivo ja seurata pyykinpesukoneen toimintaa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm.

Viemärivuodot ja -tukokset ovat erityisen vakavia, koska viemärivesi sisältää aina haitallisia bakteereja. Jos esimerkiksi lattiakaivo tukkeutuu, likavesi voi tulvia muualle asuntoon ja alakertaan. Pahimmassa tapauksessa viemäritukos saattaa aiheuttaa laajan ongelman koko viemäriverkostossa. Jos asukas havaitsee vuodon tai tukoksen, hänen pitää ottaa heti yhteyttä huoltopäivystykseen.

Taloyhtiö vastaa yhtiön asentaman viemärijärjestelmän kunnossapidosta. - Hallitus ja isännöinti päättävät, milloin ja miten mahdollinen korjaus tehdään. Isännöinti huolehtii, että taloyhtiön korjaukset ovat suunnitelmallisia ja koko taloyhtiön etu otetaan huomioon, Furuhjelm sanoo.

Furuhjelm muistuttaa, ettei viemäriin saa laittaa mitään sinne kuulumatonta, esimerkiksi ruokaa, kissanhiekkaa, talouspaperia tai terveyssiteitä. - Asukkailla voi olla vanhoja ja vääriä toimintatapoja. Moni luulee, että wc-pönttö on oikea paikka ruuantähteille. Ruoka voi kuitenkin tukkia viemärin ja houkutella ei-toivottuja vieraita, esimerkiksi rottia.

Pyykinpesukone kylppäriin

Pyykinpesukone kannattaa sijoittaa vesieristettyyn märkätilaan, jossa on lattiakaivo ja kiinteät liitännät pesukoneelle. Yleensä osakas asentaa pyykinpesukoneen, jolloin hän vastaa sen kunnosta ja siitä, että se on liitetty oikein.

Asukkaan vastuulla on käyttää pyykinpesukonetta huolellisesti. - Likavettä ei saa poistaa wc-istuimeen, pesualtaaseen tai ammeeseen. Linkouksen aikana poistoputki voi irrota, jolloin likavesi tulvii. Jos asukas on liittänyt pyykinpesukoneen väärin ja jättää sen valvomatta, hän vastaa vahinkojen kustannuksista, Furuhjelm toteaa.

Tieto vähentää vahinkoja

Oikeaa tietoa jakamalla taloyhtiö ja osakas säästävät selvää rahaa, vahingot vähenevät ja vältetään turhia riitoja ja sotkuja. Tästä syystä Isännöintiliitto on tuottanut Kunnossapitovastuu-oppaan osakkaille ja vuokralaisille.

Opas kertoo asukkaalle, mistä kunnossapidosta hän itse vastaa ja kenelle, miten ja milloin hän ilmoittaa vahingosta. Oppaasta saa käytännön vinkkejä vahinkojen ehkäisemiseen.

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Kunnossapitovastuu - Ohjeita osakkaalle ja vuokralaiselle, Isännöintiliitto 2012

Arvostelukappaleet tiedotusvälineille: Isännöintiliitto, suunnittelija Minna Kivinen, puh. 050 302 6325, minna.kivinen@isannointiliitto.fi

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 26.9.2012 13:34