Etusivu > Ajankohtaista > Valtiovarainministeriö: Indeksiehdon käytön rajoittava laki poistuu

Valtiovarainministeriö: Indeksiehdon käytön rajoittava laki poistuu

Valtiovarainministeriön eilen antaman tiedotteen mukaan valtiovarainministeriö ei ole jatkamassa indeksiehdon käytön rajoittavan lain voimassaoloaikaa enää vuoden 2012 jälkeen. Lakia sovelletaan vuoden 2012 aikana tehtäviin sopimuksiin.

Indeksiehdon käytön rajoittamisesta annettu laki kieltää hintojen, palkkojen, ansioiden tai muiden kustannusten kehitystä kuvaavan indeksin muutoksiin perustuvan indeksiehdon tai muun siihen verrattavan sidonnaisuuden ottamisen sopimukseen. Sekä asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa että laissa liikehuoneiston vuokrauksesta on säädetty, että vuokran tarkistamisesta voidaan sopia ottaen huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamisesta annetussa laissa säädetään. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että indeksiehdon on saanut ottaa vain vuokrasopimuksiin, jotka ovat tehty olemaan voimassa toistaiseksi tai vähintään kolme vuotta.

Kun indeksiehdon käytön rajoittava laki poistuu vuoden 2012 lopun jälkeen, jatkossa myös määräaikaiset alle kolmen vuoden asuinhuoneiston ja liikehuoneiston vuokrasopimukset voidaan sitoa indeksiin kuten esimerkiksi kuluttajahintaindeksiin tai elinkustannusindeksiin.

Indeksiehdon käyttämistä sopimuksissa on rajoitettu vuodesta 1968 lähtien.

Julkaistu: 27.9.2012 09:59