Etusivu > Ajankohtaista > VTT: Asuntojen energiakorjaamiseen tulisi kehittää uusia rahoitusratkaisuja

VTT: Asuntojen energiakorjaamiseen tulisi kehittää uusia rahoitusratkaisuja

VTT:n selvityksen mukaan energiakorjaamiseen tulisi kehittää uusia rahoitusratkaisuja ja tukipolitiikan pitkäjänteisyyttä pitäisi lisätä.

Päävastuu rakennuksen energia- ja peruskorjauskustannuksista kuuluu aina sen omistajalle. Erilaiset perus- ja energiakorjauksiin myönnettävät avustukset kannustavat kiinnittämään huomiota rakennuksen energiatehokkuuteen ja terveellisyyteen.

Korkotuetut lainat ja valtiontakaukset ovat merkittäviä tukimuotoja usein kalliille remonteille. Tärkeimmät taloudellisen tuen myöntäjät ovat kunnat, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) sekä alueelliset ympäristökeskukset.

Julkisten tukimuotojen ohella taloyhtiöt voivat varautua tuleviin korjauksiin säästämällä rahaa ennakkoon tai ottamalla lainaa vasta sillä hetkellä, kun sitä tarvitsevat. Markkinaehtoinen rahoitus esimerkiksi pankkien kautta on yhä merkittävin keino kattaa kustannukset.

Nykyisten rahoitusratkaisujen kannustavuus ympäristö- ja energiatehokkaaseen korjaamiseen on kuitenkin rajallista. Tuet ja tukiprosentit vaihtelevat vuosittain, mikä vaikeuttaa sekä korjauspalveluita tarjoavien yritysten toimintaa että kohteiden suunnitelmallisia korjauksia.

VTT:n selvitys on osa One Stop Shop -hanketta. Julkaisun ovat rahoittaneet Tekes, ARA ja Porvoon kaupunki.

Koko Rahoitusratkaisuja asuinrakennusten perusparannuksiin ja energiakorjauksiin -raportti

Lähde: VTT

Julkaistu: 30.10.2012 12:26