Etusivu > Ajankohtaista > Pieleen menneessä huoneistoremontissa kytee jättivahingot

Tiedote 14.11.2012

Pieleen menneessä huoneistoremontissa kytee jättivahingot

Kotia remontoimalla osakas voi parantaa asumisviihtyisyyttä ja huoneiston arvoa. Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm kuitenkin muistuttaa, että pieleen mennyt remontti voi aiheuttaa laajat vahingot. - Usein taustalla on epäpätevä remontoija. Jos remontti aiheuttaa vahinkoja esimerkiksi rakenteisiin, taloyhtiö huolehtii korjauksista ja isännöinti johtaa tilannetta. Vasta myöhemmin arvioidaan, kuka vastaa kustannuksista.

Osakas haluaa kylpyhuoneeseen uudet marmorikaakelit ja kelpuuttaa serkkunsa tekemään remontin pizzapalkalla. Puolen vuoden päästä alakerran asukas huomaa katossa kosteutta.

- Tämä on tyypillinen tilanne. Korjattavaa on rakenteissa, joiden kunnossapidosta taloyhtiö vastaa. Käytännössä isännöinti johtaa hanketta ja huolehtii taloyhtiön edusta. Isännöinti päättää yhdessä hallituksen kanssa, milloin ja miten korjaus tehdään. Heille pitää antaa rauha tutkia tilannetta, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm.

Kun tarpeelliset selvitykset on tehty ja vahingot korjattu, puhutaan vahingonkorvausvastuusta ja rahasta. - Jos esimerkiksi osakkaan huoneistoremontissa asentama vedeneristys ei ole hyvän rakennustavan mukainen, olettama on, ettei osakas ole ollut huolellinen. Tällöin osakas vastaa korjauskustannuksista, jotka voivat kohota kymmeniin tuhansiin euroihin. Osakas voi vapautua vastuusta, jos hän voi osoittaa olleensa huolellinen, Furuhjelm toteaa.

Osakas: näin vältät virheet huoneistoremontissa

  • Asiantuntija on laatinut suunnitelmat.
  • Työstä on etukäteen asianmukaisesti ilmoitettu taloyhtiölle.
  • Työn suorittamiseksi on valittu alan ammattilainen, jolla on voimassa oleva vastuuvakuutus.
  • Työtä on valvottu asianmukaisesti.

Isännöintiliitto on julkaissut hyödylliset oppaat huoneistoremonteista ja kunnossapitovastuusta. Huoneistoremontti-opas pitää sisällään kaikki tiedot siitä, miksi, miten ja milloin remontista pitää ilmoittaa, miten ja miksi remonttia valvotaan, kuka osallistuu kustannuksiin sekä millaisia erityispiirteitä eri remonteilla on. Kunnossapitovastuu-opas sisältää toimintaohjeet, joilla vahingot vältetään. Opas kertoo asukkaalle, mistä kunnossapidosta hän itse vastaa asunnossaan ja miten estää vahinkoja.

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Kotiremontin 10 muistisääntöä (pdf)

Pihaparlamentti-blogin kirjoitukset huoneistoremonteista: http://pihaparlamentti.fi/arkisto/huoneistoremontit/

Kunnossapitovastuu-opas ja Huoneistoremontti-opas: http://www.isannointiliitto.fi/hallitukselle/oppaat/

Isännöintiliitto työskentelee isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantamiseksi. Teemme työtä, jonka tavoitteena on taloyhtiön sujuva arki, ennakoitavat asumiskustannukset ja suunnitelmalliset korjaukset.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 14.11.2012 08:27