Etusivu > Ajankohtaista > Tukes: Kaihtimet saattavat aiheuttaa kuristumisvaaran

Tukes: Kaihtimet saattavat aiheuttaa kuristumisvaaran

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on yhdessä Tullin kanssa löytänyt useita kaihtimia, jotka aiheuttavat lapsille kuristumisvaaran. Lisäksi kaihtimien varoitusmerkinnöistä ja ohjeistuksesta on löytynyt puutteita.

Erilaisten kaihtimen silmukat ja narut voivat aiheuttaa lapsille vaaraa. Vaarallisimpia pienille lapsille ovat kaihtimet, joissa on vahvasta materiaalista valmistettu vapaana roikkuva pitkä silmukka, jolla verho nostetaan ja lasketaan.

Myös merkinnät ovat kaihtimien turvallisen käytön kannalta ensisijaisen tärkeitä. Tämän lisäksi tärkeitä ovat lisätarvikkeet, joilla voidaan estää pienille lapsille vaarallisten silmukoiden muodostuminen tuotteeseen.

Valvonnan ja tiedottamisen ansiosta kaihtimien turvallisuus on parantunut merkittävästi. Kaihtimien mukana täytyy olla selkeä käyttöohje ja varoitus kuristumisvaarasta sekä tarvittavat lisävarusteet, kuten seinäkiinnikkeitä riippuville silmukoille ja naruille. Jo markkinoille päätyneiden vaarallisten tuotteiden osalta on lisäksi edellytetty vaarasta tiedottamista kuluttajille.

Markkinoille päätyneiden vaarallisten kaihtimien yksityiskohtaiset tiedot löytyvät Tukesin vaarallisten tuotteiden rekisteristä.

Lähde: Tukes

Julkaistu: 20.11.2012 11:19