Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto älähtää: Energiatodistus muuttuu hyödyttömäksi

Tiedote 22.11.2012

Isännöintiliitto älähtää: Energiatodistus muuttuu hyödyttömäksi

Isännöintiliitto pelkää, että rakennusten energiatodistus muuttuu lakiuudistuksessa hyödyttömäksi. Energiatodistukseen esitetty laskennallinen energiatehokkuuden määrittely ei anna ymmärrettävää ja luotettavaa kuvaa rakennuksen todellisesta energiatehokkuudesta.

Mikäli lakiuudistus toteutuu, se poistaa mahdollisuuden määritellä rakennuksen energiatehokkuus todellisen energiankulutuksen ja -kustannusten pohjalta.

- Nykysäädökset ovat osoittautuneet tehokkaiksi, motivoiviksi ja helposti ymmärrettäviksi keinoiksi parantaa ja ylläpitää energiatehokkuutta, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä toteaa.

Energiatodistuksen ulkopuolelle jäisi uudistuksessa myös iso osa energiankulutukseen merkittävästi vaikuttavista tekijöistä, kuten rakennusten teknisten järjestelmien toteutus ja virheet.

Isännöintiliiton tapaan Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Suomen Omakotiliitto ja Energiateollisuus ry vastustavat hallituksen esitystä energiatehokkuuden määrittelystä. Rakennusteollisuus RT ry ja Kiinteistöliitto eivät vastusta asiaa.

Isännöitsijöille oikeus laatia energiatodistus

Energiatodistuksen laatiminen muuttuu lakiuudistuksen myötä kalliimmaksi ja raskaammaksi. Isännöintiliitto pelkää, ettei päteviä energiatodistuksen laatijoita ole tarpeeksi, jolloin kustannukset tulevat osakkeenomistajien maksettavaksi.

- Pätevä energiatodistuksen laatija voisi olla isännöitsijä, joka on kolmen vuoden ajan antanut isännöitsijäntodistuksen yhteydessä laadittuja energiatodistuksia, Heikkilä ehdottaa.

Energiatodistuksen laatijan ei myöskään pitäisi joutua käymään kohteessa silloin, kun tarvittavat tiedot löytyvät esimerkiksi isännöitsijältä saatavista asiakirjoista.

Isännöintiliitto on eduskunnan kuultavana asiasta 22.11.2012.

Isännöintiliiton lausunto (pdf)

Lisätiedot

Isännöintiliitto, toimitusjohtaja Tero Heikkilä, puh. 0400 160 342
Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 22.11.2012 11:46