Etusivu > Ajankohtaista > Vuoto viimeinen niitti putkiremontin käynnistämiseen

Tiedote 27.11.2012

Vuoto viimeinen niitti putkiremontin käynnistämiseen

Putkiremonttia varten tehdään aiempaa enemmän tutkimuksia, mutta remonttiin ryhdytään usein vasta, kun jätevedet ovat jo lattialla. Tulokset selviävät Isännöintiliiton putkiremonttibarometrista 2012. - Putkistojen kuntoa kannattaa seurata ja tutkia hyvissä ajoin. Isännöinti auttaa hallitusta ja yhtiökokousta tekemään putkiremonttiin liittyviä päätöksiä, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen.

Barometrin mukaan vuoto tai tukkeuma oli pääasiallinen syy putkiremonttihankkeen käynnistämiseen kolmessa neljästä putkiremonteista. Vain muutamassa prosentissa putkiremonteista vuoto ei ollut lainkaan syynä putkiremontin aloittamiseen.

Vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimuksia tehtiin barometrin mukaan viidennes enemmän kuin edellisvuonna. - Oikeaan suuntaan ollaan menossa. Kiinteistön ikä ja erilaiset pienet putkisto-ongelmat kertovat siitä, että seurantaa kotitalossa kannattaa tiivistää. Viimeistään, kun talo lähestyy 40 vuoden ikää, kannattaa perusteellisesti tutkituttaa putkistojen kunto, Kauranen toteaa.

Hallitus ja isännöinti huolehtivat putkiremontin ajoittamisesta suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Toteutusajankohtaan vaikuttavat putkien kunnon lisäksi esimerkiksi taloyhtiön muut remonttitarpeet ja alueen markkinatilanne.

- Kun remontin suunnittelulle varataan riittävästi aikaa, toteutusvaiheessa ei tule yllättäviä lisä- tai muutostöitä. Tällöin pysytään myös paremmin budjetissa. Kun remonttiin ei tarvitse rynnätä, hallitus ja isännöinti voivat myös miettiä erilaisia remontin toteutusmalleja, esimerkiksi ryhmäkorjausta. Lisäksi on tärkeää, että suunnittelijat ja urakoitsijat ehditään kilpailuttaa ja valita rauhassa, Kauranen pohtii.

Hyviä kokemuksia putkiremonteista voi lukea kolmesta erilaisesta tositarinasta:

Faktat putkiremonttibarometrista

 • Isännöintiliiton putkiremonttibarometriin 2012 vastasi 269 isännöitsijää touko-kesäkuussa, ja aineisto käsittää yhteensä 158 viimeisen kahden vuoden aikana toteutunutta putkiremonttia.
 • Barometrin toteutti Promenade Research Oy. Isännöintiliitto on tutkinut putkiremontteja vuodesta 2006 lähtien.
 • Isännöintiliiton lisäksi barometria olivat toteuttamassa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Suomen keskeiset putkiremonttiyritykset:
  Consti Talotekniikka Oy
  Emator Oy
  Lassila&Tikanoja
  NCC Rakennus Oy
  NewLiner Oy
  Picote Oy
  Pipe-Modul Oy
  Prolinesystems Relining Oy

Lisätietoja

Tutkimusraportti (pdf)

Isännöintiliitto, kehityspäällikkö Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421
Promenade Research Oy, tutkimusjohtaja Pekka Harjunkoski, puh. 050 599 0079

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata.

Aiempien vuosien Isännöintiliiton putkiremonttibarometrit

Taloyhtiömme putkiremontti -työkirja

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 27.11.2012 08:14