Etusivu > Ajankohtaista > Pelastussuunnitelma voi pelastaa palokuolemalta

Tiedote 29.11.2012

Pelastussuunnitelma voi pelastaa palokuolemalta

Tulipaloissa menehtyy noin 90 henkilöä vuodessa. Asuntopalojen ehkäisemisessä taloyhtiön pelastussuunnittelu on avainroolissa. - Isännöinti ja taloyhtiön hallitus huolehtivat siitä, että turvallisuusjärjestelyt ovat kunnossa ja pelastussuunnitelma on tehty. Jokaisen asukkaan vastuulla on tutustua pelastussuunnitelmaan, summaa Isännöintiliton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm.

Taloyhtiön hallituksen vastuulla on laatia pelastussuunnitelma. Isännöinti tukee hallitusta riskien tunnistamisessa ja auttaa rakentamaan turvallista arkea. Pelastussuunnitelma pitää laatia yhdessä asukkaiden kanssa. Siihen kirjataan esimerkiksi se, ettei rappukäytävässä saa olla kalusteita, kukkaruukkuja tai muuta tavaraa, mikä voi levittää paloa tai olla poistumisen esteenä.

Hallituksen kannattaa tehdä vähintään kaksi asiaa: lähettää asukkaille turvallisuuskysely ja järjestää turvallisuuskävely. Isännöintiliitto on laatinut esimerkin turvallisuuskyselystä.

- Pelastussuunnitelmaan kannattaa todella panostaa, sillä sen tekeminen jo itsessään vähentää riskejä. Asukkaat tulevat ajatelleeksi, millaisia vaaran paikkoja omassa asunnossaan ja taloyhtiössä on ja miten ne voidaan minimoida, Furuhjelm sanoo.

Furuhjelm muistuttaa, että pienenkin asuntopalon savuvahingot aiheuttavat yleensä mittavat purku- ja korjaustyöt. Lisäksi sammutusvesi ja kemikaalit voivat vahingoittaa talon rakenteita jopa useita kerroksia.

Palovaroitin tai sammutuspeitto joululahjaksi

Palovaroitin on halpa hengenpelastaja kotiin. Asukas vastaa siitä, että kodissa on toimiva palovaroitin jokaista 60 neliötä kohden. Jos asunto on useassa kerroksessa, jokaisessa kerroksessa pitää olla palovaroitin. Palovaroittimen toiminta pitää tarkistaa kerran kuukaudessa ja vaihtaa paristot tarvittaessa.

Jos asunnossa on taloyhtiön asentama, sähköinen paloilmaisinjärjestelmä, taloyhtiö vastaa sen kunnossapidosta. Tässä tapauksessa paristot ovat varavirtalähde ja niiden vaihtamisesta vastaa asukas.

Kotiin kannattaa hankkia myös sammutuspeitto. - Sammutuspeitto ja palovaroitin ovat mitä mainioimpia joululahjaideoita, Furuhjelm ehdottaa.

Näin ehkäiset tulipalon pikkujouluaikaan

  1. Tarkista palovaroittimien toiminta.
  2. Varmista, että sammutuspeitto on käden ulottuvilla.
  3. Polta kynttilää vain palamattomalla alustalla ja vartioi tulta.
  4. Älä jätä leivontavälineitä lieden, uunin ja mikroaaltouunin päälle.
  5. Sauno turvallisesti. Kiuasta ei saa peittää.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 24.11. - 1.12.2012. Isännöintiliitto on mukana Paloturvallisuusviikon viestinnässä.

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, puh. 050 597 5976

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata

Sisäasiainministeriön ohje pelastussuunnitelman laatimiseksi (pdf)

Kunnossapitovastuu-opas

Turvallisuuskysely ja turvallisuuskävely

Kotitalon vinkkilista: Palavan tavaran säilytys

Paloturvallisuusaiheiset kirjoitukset Piharparlamentti-blogissa:

Isännöintiliiton tehtävä on parantaa isännöinnin tunnettuutta ja arvostusta. Teemme työtä, jonka tavoitteena on, että kotitalon arki sujuu, asumiskustannukset ovat ennakoitavia ja korjaukset suunnitelmallisia.

Isännöintiliitossa on mukana 400 isännöintiyritystä ja 22 yhdistystä. Tämä on yli 2/3 Suomen isännöinnistä ja kattaa 40 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 29.11.2012 11:56