Etusivu > Ajankohtaista > Osakas: valmistaudu kotitalosi yhtiökokoukseen huolella

Tiedote 8.1.2013

Osakas: valmistaudu kotitalosi yhtiökokoukseen huolella

Kevät on taloyhtiöissä vilkasta yhtiökokousaikaa. - Päätökset syntyvät tehokkaasti, kun isännöinti ja hallitus ovat valmistelleet kokousmateriaalin hyvin ja osakkaat ovat perehtyneet asiakirjoihin etukäteen, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm.

Yhtiökokous on osakkaan tärkein vaikutuskanava taloyhtiössä. - Yhtiökokouksen päätökset vaikuttavat jokaiseen kotiin. Kokouksessa päätetään esimerkiksi siitä, ketkä valitaan kotitalon hallitukseen, rakennetaanko hissi, milloin kylpyhuoneet remontoidaan ja kuinka paljon kerätään yhtiövastiketta, Furuhjelm muistuttaa.

Isännöinti on asiantuntijapalvelua, joka valmistelee käsiteltävät asiat yhdessä hallituksen kanssa. Isännöinti auttaa osakkaita tekemään tärkeät päätökset oikeaan aikaan ja lainmukaisesti. Osakkaan kannattaa valmistautua yhtiökokoukseen, sillä tällöin hänen on helpompi esittää oma kanta perustellusti.

Pitkät ja uuvuttavat kokoukset eivät ole kenenkään etu. Tärkeää on, että osallistujat keskittyvät olennaiseen eikä kerran päätettyihin asioihin enää palata.

- Pahin aikavaras on se, että keskitytään kokonaisuuden kannalta epäolennaisiin asioihin. Ei kannata pohtia tuntikaupalla, miksi kopiointikulut ovat nousseet, vaan keskustella kotitalon arvoon vaikuttavista suurista päätöksistä. Jokaisen osallistujan pitää myös kunnioittaa äänestyksen tulosta. Jälkipyykki on turhaa, kun päätös on tehty, Furuhjelm sanoo.

Näin yhtiökokous sujuu jouhevasti

  1. Isännöinti ja hallitus valmistelevat asiakirjat ja esitykset hyvin.
  2. Osakas tutustuu yhtiökokousaineistoon etukäteen.
  3. Kokouksen puheenjohtaja johtaa kokousta tehokkaasti asialistan mukaisessa järjestyksessä.
  4. Kokouksessa keskitytään taloyhtiön arvon kannalta tärkeisiin päätöksiin eikä syyttelyyn tai lillukan varsiin.
  5. Päätettyihin tai jo käsiteltyihin asioihin ei enää palata.
  6. Hallituksen kannattaa auttaa osakkaita valmistautumisessa: Isännöintiliitto on tuottanut hallituksen avuksi helppolukuisen Yhtiökokous-oppaan http://www.isannointiliitto.fi/hallitukselle/oppaat/yhtiokokousopas/

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata: www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Yhtiökokous-opas

Kotitalon vinkkilista: Johda oikein yhtiökokousta (pdf)

Yhtiökokousta käsitteleviä aiheita Pihaparlamentti-blogissa

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöintiliitto tarjoaa tiedotusvälineiden käyttöön juttuvinkkejä ja näkökulmia. Julkaisemme isännöintiin ja taloyhtiön arkeen liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia, sujuvan arjen oppaita, lehtiä ja blogia.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 8.1.2013 08:48