Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Asukas, käytätkö energiaa viisaasti?

Tiedote 22.1.2013

Isännöintiliitto: Asukas, käytätkö energiaa viisaasti?

Kerros- ja rivitaloissa kulutetaan 10 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Energian hinnan ja asumiskustannusten nousu sekä ympäristöajattelu ovat johtaneet siihen, että asukkaat ovat yhä kiinnostuneempia energian järkevästä käytöstä. Taloyhtiöissä energiatehokkuutta on mahdollista parantaa huomattavasti.

- Taloyhtiöasukkaat pitää saada ymmärtämään järkevän energiankäytön merkitys, mihin energiaa kuluu ja mistä syntyy eniten säästöjä, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen painottaa.

Tehokkain ja nopein keino vähentää turhaa energiankulutusta on neuvoa asukkaita, miten energiaa käytetään järkevästi kotona ja kotitalossa. - Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että asukkaat saavat riittävästi tietoa. Isännöinti hoitaa viestinnän käytännössä, Kauranen jatkaa.

Isännöintiliitto on julkaissut taloyhtiöiden viestinnän työkaluksi Energia ja koti-oppaan asukkaalle. Oppaasta asukas saa neuvoja siihen, miten energiaa käytetään fiksusti kotona ja kotitalossa. Opas kertoo ensimmäistä kertaa asukkaille ymmärrettävästi taloyhtiön energiankulutuksesta.

Energian fiksu käyttäminen säästää rahaa

Kauranen muistuttaa, että energian järkevä käyttäminen on helppoa ja säästää selvää rahaa. - Energiatehokkuus on omaksuttava osaksi arkea. Asukkaan sähkölasku pienenee 5 prosentilla pelkästään sillä, että muistaa sammuttaa kaikki elektroniikkalaitteet jokaisen käyttökerran jälkeen, Kauranen neuvoo.

Myös yhteiset energiakulut pysyvät taloyhtiössä hallinnassa, kun kaikki asukkaat käyttävät esimerkiksi lämmintä vettä harkiten ja tuulettavat oikein. - Asukkaiden on ymmärrettävä, että jokaisen kannattaa sitoutua energiatehokkaaseen elämäntapaan, jos he haluavat, että säästöt näkyvät myös hoitovastikkeessa, Kauranen korostaa.

Tiesitkö?

  • Kerrostalon hoitokulut olivat vuonna 2011 keskimäärin noin 4,30 e/m².
  • Rivitalon hoitokulut olivat vuonna 2011 keskimäärin noin 2,80 e/m².
  • Lämmityksen, veden ja kiinteistösähkön osuus on reilu kolmasosa hoitokuluista.
  • Esimerkiksi 60 m² kerrostaloasunnon hoitokuluista energian osuus on lähes 1 200 e vuodessa.

Lisätiedot

Energia ja koti - Ohjeita ja tietoa asukkaalle, Isännöintiliitto 2013
www.isannointiliitto.fi/oppaat

Oppaan laatineet asiantuntijat:

Energia-asiat: Kehityspäällikkö Heikki Kauranen, puh. 0400 805 421
Taloyhtiön vastuukysymykset: Lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm, Tilläggsinformation även på svenska

Käytännön kokemuksia osaavat kertoa isännöinnin paikalliset asiantuntijat eri puolilla maata:
www.isannointiliitto.fi/paikallisetasiantuntijat

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöintiliitto tarjoaa tiedotusvälineiden käyttöön juttuvinkkejä ja näkökulmia. Julkaisemme isännöintiin ja taloyhtiön arkeen liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia, sujuvan arjen oppaita, lehtiä ja blogia.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 22.1.2013 08:51