Etusivu > Ajankohtaista > Isännöintiliitto: Kattolumien pudottamisesta sovittava tarkasti

Isännöintiliitto: Kattolumien pudottamisesta sovittava tarkasti

Tiedote 30.1.2013

Huoltoyrityksen toimitusjohtaja todettiin tänään Helsingin hovioikeudessa syyttömäksi kuolemantuottamukseen. Katolta tippunut jää surmasi Helsingin Hakaniemessä jalankulkijan tammikuussa 2011. Isännöintiliitto muistuttaa, että taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että taloyhtiön pihalla on turvallista liikkua.

Helsingin hovioikeus katsoi, ettei huoltoyrityksen toimitusjohtaja ollut syyllinen kuolemantuottamukseen. Huoltoyritys oli tarkkaillut kattolumia ainoastaan katutasolta, ei katolla. Hovioikeuden päätöksen mukaan katutasosta tehtävä tarkkailu on riittävää, koska muuta ei ollut taloyhtiön huoltosopimuksessa sovittu.

- Huoltoyrityksen toimitusjohtajan ei katsottu rikkoneen huoltosopimusta, koska jäätä ei voinut havaita katutasolta, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm toteaa.

Lumenpudotuksesta sovittava huolellisesti

Hakaniemessä huoltotehtävät oli kiinteistönhuoltosopimuksessa siirretty huoltoyritykselle.

- Tuomiossa todetaan, että kiinteistönomistajalle kuuluva vastuu voidaan siirtää huoltoyritykselle sopimuksella, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm sanoo.

Käytännössä isännöinti sopii huolto- ja lumenpudotusyrityksen kanssa, miten ja kuinka usein lumityöt tehdään ja kattolumia tarkkaillaan ja pudotetaan. Taloyhtiön johdon eli hallituksen ja isännöinnin vastuulla on varmistaa, että sopimuskumppani noudattaa sopimusehtoja.

Lumikustannukset murto-osa hoitokustannuksista

Runsasluminen talvi aiheuttaa aina lisäkuluja, eikä turvallisuutta pystytä pitämään yllä ilman kustannuksia. Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että taloyhtiön pihalla on turvallista liikkua ja pihan auraus, hiekoitus ja puomitus hoidetaan.

Ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin 3 prosenttia hoitovastikkeesta ja lumityöt tästä vain osan. - Taloyhtiöissä on hyvä keskustella siitä, miten paljon turvallisuuteen ollaan valmiita panostamaan. Hakaniemen tapaus osoittaa, että turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa ei kannata säästää, sanoo Furuhjelm.

Helsingin hovioikeus muutti käräjäoikeuden aiemmin antaman tuomion lopputuloksen. Ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen ja korkein oikeus voi antaa siihen muutoksenhakuluvan. Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan on jo aiemmin todettu toimineen moitteettomasti, eivätkä he olleet syytettyinä.

Lisätiedot

Tilläggsinformation även på svenska

Isännöintiliitto, lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm

Isännöintiliitto jakaa tietoa isännöinnistä ja taloyhtiöasumisesta.

Isännöinti pitää huolta 2,7 miljoonan rivi- ja kerrostaloissa asuvan ihmisen kodista. Isännöintipalvelua tuottaa 700 isännöintiyritystä.

www.isannointiliitto.fi
www.kotitalolehti.fi
www.pihaparlamentti.fi

Julkaistu: 30.1.2013 13:02